Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör den konservative debattören Ronie Berggren om varför han tycker att ett svenskt Gauntanamofängelse behövs. Foto: SVT

”Behövs ett svenskt Guantanamo”

Uppdaterad
Publicerad

För bara några dagar sedan landade tre IS-kvinnor i Sverige och frågan om vad man vad man ska göra med återvändare från terrororganisationer hamnade återigen i fokus.

– Om de fortsatt har de här fanatiska övertygelserna då måste de hållas inspärrade, säger Ronie Berggren. Före detta justitieminister Thomas Bodström (S) menar att det inte går.

Den konservative debattören Ronie Berggren tycker att Sverige och Europa borde ta efter USA – och öppna ett fängelse likt Guantanamo.

– Har man de här idéerna om att man ska kunna döda oskyldiga så måste man kunna spärra in och preventivt så att ja, jag tycker att skulle behövas jag, säger Ronie Berggren.

Advokaten och tillika socialdemokratiska justitieministern mellan 2000 och 2006, Thomas Bodström, säger i SVT:s Utrikesbyrån att ett sådant fängelse är omöjligt.

– Om vi skulle göra det så skulle vi omedelbart få stänga det, därför att det skulle strida mot Europakonventionen och vi skulle omedelbart bli dömda i Europadomstolen, säger Thomas Bodström.

Veckans avsnitt av Utrikesbyrån handlar om Guantanamo och sänds i SVT2 21.45 och på SVT Play från 19.00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer