Bill Clinton och Barack Obama. Foto: Scanpix

Bejublad Clinton talade för Obama

Uppdaterad
Publicerad

Sent i natt svensk tid höll Bill Clinton ett långt tal för den sittande presidenten på Demokraternas konvent. Strax därefter nominerades Barack Obama av partiet för ytterligare fyra år i Vita huset.

Ex-presidenten Bill Clinton, den ende demokratiske president som suttit två perioder i rad sedan andra världskriget, intog scenen under stort jubel och långa applåder och nominerade Obama som Demokratiska partiets presidentkandidat.

-Han är cool på utsidan men inombords brinner han för Amerika, sade Bill Clinton.

SVT:s korrespondent i USA, Stefan Åsberg, på plats vid konventet säger att Bill Clinton har agerat vallokomotiv vid många presidentval.

-Här i Charlotte handlar det om att inte ta mer uppmärksamhet från presidenten själv, säger Stefan Åsberg.

Han försökte under ett glödande valtal sticka hål på Mitt Romneys främsta valargument: att Barack Obama inte lyckats få fart på ekonomin under sina år i Vita huset. Obama ärvde en havererad ekonomi efter avgående Bushregeringen, sade han.

”En total röra”

-Republikanernas argument mot återval av presidenten är ganska enkelt: ”Vi lämnade efter oss en total röra åt honom, och han är inte klar med uppstädningen, så sparka honom och ge oss jobbet tillbaka”, sade Clinton.

Han sade att Obama fått den ”djupt skadade ekonomin” att börja återhämta sig. Att lägga sin röst på Obama är att välja delat välstånd och delat ansvar, framhöll han.

Obama en ”konstruktiv” president

-Men om du vill ha ett samhälle där var och en sätter sig själv i första rummet och vinnaren tar allt, då bör du rösta på Republikanerna, löd budskapet från Bill Clinton.

Han lyfte fram Obama som en president inställd på konstruktivt samarbete, medan Republikanerna utmålades som konfliktsökare.

Efter Clintons tal gjorde Barack Obama honom sällskap på scenen, till publikens jubel. Clinton ägnade sitt långa tal åt en grundlig genomgång av den ekonomiska politiken och radade upp argument för att Obama är bäst lämpad att få USA:s ekonomi på fötter.

Flyttar Obamas tal till mindre arena

Presidentens stora tal i dag, där han accepterar partiets nominering, skulle enligt planerna hållas på en idrottsarena i Charlotte, North Carolina, med plats för 74.000 åskådare. Men på onsdagen beslöt Demokraterna att flytta talet till en mycket mindre inomhuslokal.

Skälet som angavs var risken för åskoväder, men Republikanerna var inte sena att antyda att Demokraterna hade svårt att fylla platserna på stadion.

Demokraterna drabbades också av en annan motgång när dagen inleddes med att partiledningen föreslog att den politiska plattform som antogs dagen innan skulle justeras. I plattformen hade hänvisningar till Gud strukits liksom erkännandet av Jerusalem som Israels huvudstad.

Av rädsla för att stöta sig med religiösa grupper och judiska väljare föreslog partiledningen att dokumentet justerades, vilket skedde trots burop från många delegater. En kampanjarbetare uppgav för AFP att det var Obama personligen som ingrep för att få tillbaka Gud och Jerusalem i plattformen.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.