Azeriska soldater poserar framför en byggnad i staden Shusha på en bild publicerad av Azerbaijans försvarsdepartement. Foto: TT

Bekräftar: Azerbajdzjan har tagit staden

Uppdaterad
Publicerad

Efter strider och ordkrig har Azerbajdzjan tagit kontroll över den näst största orten i Nagorno-Karabach. Från Shushas höjder kan de azeriska styrkorna rycka fram mot huvudorten Stepanakert.

Utbrytarregionens Armenienstödda styre bekräftar förlusten av orten Shusha efter att till en början ha förnekat det. Azerbajdzjans president Ilham Aliyev utropade nyheten redan på söndagen, varpå folkmassor samlades på gatorna i den azeriska huvudstaden Baku och viftade med flaggor.

Shusha ligger på en höjd ovanför den största orten Stepanakert och azeriska styrkor uppges nu ha siktet inställt på den. Enligt militära bedömare har de skaffat sig en god utgångspunkt för en offensiv mot separatisternas maktbas.

En talesperson för Nagorno-Karabachs styre skrev på Facebook att man helt tappat kontrollen över Sjusja efter en rad missöden. Att ett så stort strategiskt bakslag tillkännagavs på det viset ledde till spekulationer om att hans konto blivit hackat, men kommentaren har enligt flera medier bekräftats vara äkta.

”Fienden står i Stepanakerts utkant”, skrev talespersonen.

Armeniens president Nikol Pasjinjan låter dock meddela att ”striden om Sjusja fortsätter”. Orten, som har några tusen invånare, kallas Sjusji av armenier och Sjusja av azerer.

Nagorno-Karabach tillhör formellt Azerbajdzjan men är sedan länge i praktiken ett självständigt område som står under grannlandet Armeniens beskydd. Strider om enklaven blossade upp på nytt för sex veckor sedan och fler än 1 000 människor rapporteras ha dödats sedan dess. Siffran befaras vara långt högre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.