Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Första bekräftade fallet av coronavirus i Norden

Bekräftat fall av coronavirus i Finland

Uppdaterad
Publicerad

En kinesisk turist i Finland har bekräftats ha coronavirus, rapporterar svenska Yle. Det är det första bekräftade fallet i Norden.

Kvinnan är satt i karantän på Lapplands centralsjukhus i Rovaniemi i norra Finland. Hon kom från Wuhan-området förra veckan, och sökte sig under tisdagen till hälsocentralen i Ivalo på grund av influensasymptom.

– Den smittade kvinnans mående för tillfället uppges vara relativt bra. Hon har lätt feber och hennes tillstånd kräver ingen intensivvård, säger Markus Broas, infektionsöverläkare vid Lapplands centralsjukhus, vid en presskonferens enligt svenska Yle.

Det finns 15 personer som eventuellt har smittats i Finland, enligt Broas. Vidare säger han att finländarna kan skydda sig genom att vara måna om hand- och andningshygien, men att man i övrigt kan fortsätta leva som normalt.

God beredskap

Mika Salminen, chef för hälsosäkerhetsavdelningen på Institutet för hälsa och välfärd (THL), uppger för Yle att den finländska sjukvårdens beredskap är god.

Han understryker att den största delen av fallen i Kina, även de som uppdagats i andra länder via resande, har varit ganska milda.

– Man har nog feber och man känner sig sjuk men det kräver inte nödvändigtvis någon behandling på sjukhus utan man kan tillfriskna hemma, säger han.

SVT rapporterade · Spridningen av coronaviruset

11.33

Hej! Här rapporterar vi löpande om spridningen och utvecklingen av coronaviruset (2019-nCoV).

Döda: 170 personer.
Smittade: 7824 personer.
Drabbade länder: USA, Kanada, Kina, Indien, Sydkorea, Thailand, Taiwan, Singapore, Malaysia, Nepal, Vietnam, Filippinerna, Sri Lanka, Förenade arabemiraten, Japan, Australien, Kambodja, Frankrike, Finland och Tyskland.
SVT använder statistik från EU:s myndighet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) när det gäller antalet smittade och döda. Därför kan uppgifterna vara lägre än i andra medier under vissa tider på dygnet. 
 
11.37
Tyskland har fått sitt första bekräftade fall av coronaviruset som sprids i Kina, en 33-årig tysk medborgare.

Första coronavirusfallet i Tyskland

SVT NyheterTyskland har fått sitt första bekräftade fall av det nya coronaviruset som sprids i Kina. Det rör sig om en person i Bayern, som övervakas och får vård på en isolerad avdelning. Det står också klart att Hongkong begränsar möjligheterna att resa till Fastlandskina.
11.42
Även i Japan misstänks ett första fall av coronavirus där smittan har spridits från en människa till en annan människa som inte har varit i Wuhan, Kina. Det meddelar landets hälsominister på tisdagen, rapporterar CNN.
11.44

Medianåldern för de som har drabbats av coronaviruset är 49 år och de flesta (73 procent) är män, enligt en analys av de första fallen.

Första virusfallen kartlagda

SVT NyheterOron för coronaviruset sprider sig över världen, men många av de smittade människor som behövt sjukhusvård har även lidit av underliggande sjukdom. Det visar analysen av de första fallen som nu är klar.
12.05
Utrikesdepartementet avråder från resor till områden i Kina som är drabbade av coronaviruset.  

UD avråder från resor till drabbade områden i Kina

SVT NyheterUD avråder från resor till områden i Kina drabbade av coronaviruset. Sedan tidigare har Norge och Danmark ändrat sina reserekommendationer och avråder nu från resor till Hubei-provinsen i Kina rapporterar TT. Avrådan från svenska UD kommer i första hand inte på grund av risken att bli smittad av coronaviruset, utan till följd av belastningen på sjukvården i provinsen.
12.09
Hongkongledaren Carrie Lam meddelade på tisdagen att tågtrafiken mellan Hongkong och Fastlandskina stoppas. 

Carrie Lam: Tågtrafiken stoppas mellan Hongkong och Kina

SVT NyheterTågtrafiken mellan Hongkong och Kina stängs nu av på grund av coronaviruset. Det meddelar Hongkongs politiska ledare Carrie Lam på tisdagen, rapporterar Bloomberg News.
13.03
Världshälsoorganisationens (WHO) chef Tedros Adhanom har under dagen mött Kinas president Xi Jinping i Peking. De har diskuterat hur människorna i virusdrabbade områdena kan skyddas från smitta på bästa sätt samt möjliga alternativ till evakueringar, säger en talesperson för WHO, enligt Reuters.
13.03
Spridningen av viruset är snabbare än vad forskarna har räknat med, enligt Andy Pekosz, professor i mikrobiologi vid Johns Hopkins University i amerikanska Baltimore.
13.11
– Det gör det väldigt svårt att begränsa, säger Andy Pekosz till TT.
13.31
Ett fyrtiotal personer som den tyska medborgaren med coronavirus har varit i kontakt med testas nu för viruset. Det gäller bland annat barn och personal på den förskola där den smittade personens barn går, skriver DN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet