Bekräftat fall av coronavirus i Finland

Uppdaterad
Publicerad

En kinesisk turist i Finland har bekräftats ha coronavirus, rapporterar svenska Yle. Det är det första bekräftade fallet i Norden.

Kvinnan är satt i karantän på Lapplands centralsjukhus i Rovaniemi i norra Finland. Hon kom från Wuhan-området förra veckan, och sökte sig under tisdagen till hälsocentralen i Ivalo på grund av influensasymptom.

– Den smittade kvinnans mående för tillfället uppges vara relativt bra. Hon har lätt feber och hennes tillstånd kräver ingen intensivvård, säger Markus Broas, infektionsöverläkare vid Lapplands centralsjukhus, vid en presskonferens enligt svenska Yle.

Det finns 15 personer som eventuellt har smittats i Finland, enligt Broas. Vidare säger han att finländarna kan skydda sig genom att vara måna om hand- och andningshygien, men att man i övrigt kan fortsätta leva som normalt.

God beredskap

Mika Salminen, chef för hälsosäkerhetsavdelningen på Institutet för hälsa och välfärd (THL), uppger för Yle att den finländska sjukvårdens beredskap är god.

Han understryker att den största delen av fallen i Kina, även de som uppdagats i andra länder via resande, har varit ganska milda.

– Man har nog feber och man känner sig sjuk men det kräver inte nödvändigtvis någon behandling på sjukhus utan man kan tillfriskna hemma, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet