Belarusiska polismän med demonstranter som protesterar mot valresultatet i presidentvalet. Foto: Tatyana Zenkovich/TT

Belarus drar in pressackrediteringar

Uppdaterad
Publicerad

Sammanlagt 17 journalister som arbetar åt internationella medier i Belarus får sina pressackrediteringar indragna, rapporterar den belarusiska oberoende sajten Tut.by.

Flera reportrar som arbetar åt bland annat BBC, Reuters och AFP har fått pressackrediteringar indragna eller nekade. Flera av journalisterna är ryska eller belarusiska medborgare och några av dem anklagas för att ha deltagit i demonstrationerna.

Två ryska journalister som har jobbat åt tyska medier har deporterats och får inte återvända till Belarus på fem år, säger en belarusisk kollega till dem till sajten. Han har själv blivit av med sin ackreditering.

Tryck och distribution störs

BBC:s Moskvakorrespondent Sarah Rainsford twittrar att två belarusiska reportrar som arbetar åt BBC har fått sina ackrediteringar indragna.

Ryska RIA Novosti rapporterar att fyra ryska medborgare som jobbat åt västerländska redaktioner har deporterats från Belarus.

Tut.by skriver att flera belarusiska papperstidningar har fått problem med att trycka och distribuera sina upplagor.

I torsdags frihetsberövades även DN:s fotograf Paul Hansen. Hansen fick tillbringa fyra timmar på en polisstation. Där fick han beskedet att han tvingas lämna landet på fredagen och inte får återvända på fem år.

Inte oväntat

Att pressackrediteringarna dras in är inte oväntat, men nu sker det i en större skala än tidigare. För de inhemska journalisterna är detta vardagen, säger Martin Uggla, ordförande för Östgruppen.

– Att man ger sig på de utländska mediebolagen signalerar att man trappar upp konflikten med den oberoende journalistiken.

Situationen blir samtidigt värre för de inhemska reportrarna som är mer skyddade när internationella medier är på plats.

Vill kväsa protesterna

Martin Uggla säger att utvecklingen väcker en viss oro att man kommer gå hårdare åt vid kommande protester, samtidigt som det inte kommer avskräcka demonstranterna från att delta i protesterna.

– Lukasjenko har helt klart ställt in sig på att kväsa proteströrelsen. Det kan ske antingen i en långdragen process där man hoppas att protestviljan ska minska. Men om det fortsätter komma ut så stora mängder människor kan man se sig tvungen att slå till en gång för alla och det vore väldigt obehagligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer