Belarusisk oppositionsledare döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En domstol i Belarus har dömt oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja till 15 års fängelse, rapporterar AP.

Tichanovskaja lever i exil utanför landet och hon döms i sin frånvaro – bland annat för att ha konspirerat om att störta regimen.

Svetlana Tichanovskaja kandiderade till president i Belarus 2020 men tvingades fly landet efter att Alexandr Lukasjenko säkrade sin sjätte mandatperiod i valet som av EU och Sverige anses var riggat.

Tillsammans med fyra andra oppositionspolitiker har Tichanovskaja stått åtalad för bland annat att ha grundat och lett en ”extremistgrupp”, för ”uppvigling till hat” och för att ha ”skadat nationens säkerhet”.

Valet 2020 orsakade stora demonstrationer i Belarus och sedan dess har ett flertal oppositionspolitiker, aktivister och demonstranter fängslats.

I december 2021 dömdes Svetlana Tichanovskajas make Sergej Tichanovskij till 18 års fängelse.

I förra veckan dömdes också människorättsaktivisten och fredspristagaren Ales Bjaljatski, tillsammans med flera kollegor, till tio års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.