Enligt WHO är bilden från 1997 när man undersökte ett utbrott av apkoppor i Kongo-Kinshasa, dåvarande Zaire. Bilden visar en patients händer. Foto: Arkivbild: CDC/AP/TT

Belgien inför karantän efter fall av apkoppor

Uppdaterad
Publicerad

Fyra fall av apkoppor har hittills upptäckts i Belgien. Nu införs självisolering i 21 dagar för de som konstateras smittade.

Storbritannien, Portugal och Spanien är några av de länder i Europa som upptäckt fall av viruset apkoppor den senaste tiden. På söndagen rapporterar även Belgien att fyra personer smittats och nu vidtar landet åtgärder, rapporterar the Brussels Time.

Alla som känner symptom ska uppsöka akuten och konsultera en läkare. Inkubationstiden varierar mellan fem och 21 dagar och de personer som infekteras av viruset visar vanligtvis lättare symptom ganska tidigt.

Belgiska hälsomyndigheter meddelar nu att den som smittats ska självisolera sig i 21 dagar. De som varit i ”högriskkontakt” med någon smittad ska vara observanta på om de utvecklar symptom samt vara extra försiktiga vid kontakt med personer med försvagat immunförsvar, gravida och barn. De behöver däremot inte isolera sig.

Rapporterade fall i 15 länder

En person bekräftades smittad i Israel på fredagen, vilket tros vara det första fallet i Mellanöstern, enligt Jerusalem Post. På söndagen rapporterade hälsomyndigheten om ytterligare ett misstänkt fall. Men myndigheten har varit snabba med att försäkra allmänheten om att apkoppor inte rör sig om en andra pandemi:

”Det här är en sjukdom, inte en pandemi,” skrev hälsominister Nitzan Horowitz på Twitter.

På söndagen har totalt 15 länder rapporterat fall av apkoppor och i Europa, USA, Kanada och Australien har sammanlagt 80 personer konstaterats smittade, rapporterar BBC.

Världshälsoorganisationen WHO har sagt att även ett 50-tal misstänkta fall utreds, utan att namnge i vilka länder, och varnat för att fler infektioner sannolikt kommer att bekräftas.

Apkoppor

  • Apkoppor, monkeypox, är en mycket ovanlig sjukdom som orsakas av infektion med apkoppsvirus.
  • Den vanligaste smittvägen är från djur till människa, men det kan i ovanliga fall överföras vid nära kontakt mellan människor.
  • Sjukdomen förekommer främst i västra och centrala Afrika, fall rapporterade i övriga världen har oftast resekoppling till den regionen.
  • Sjukdomen ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor på huden, symtomen är ofta milda. Feber och svullna lymfkörtlar kan också vara tecken på sjukdomen.
  • Vid sexuellt överförd smitta kan blåsor på könsorgan och runt analöppning uppstå.
  • Inkubationstiden, tiden från smitta till att sjukdomen bryter ut, är vanligen 6 till 13 dagar men kan variera mellan 5 och 21 dagar.
  • Flera fall av det sällsynta viruset har upptäckts i USA och Europa. I Sverige har hittills ett fall konstaterats.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.