Belgien röstar för aktiv dödshjälp för barn

Uppdaterad
Publicerad

Snart kommer det belgiska parlamentet att rösta om att utvidga lagen som tillåter dödshjälp för vuxna till att även gälla barn. Bland belgiska politiker och bland allmänheten är en majoritet för förslaget.

– Redan innan denna lag infördes har vi tagit vårt ansvar i mycket extrema fall, berättar Ilse Ruysefelt, samordnare för vård för barn i livets slutskede vid Universitetssjukhuset i Leuven, i Belgien till SVT.

När vi frågar närmare förstår vi att hon menar att aktiv dödshjälp redan förekommit. Det är det initiativtagarna till lagen nu vill legalisera under förutsättning att barnet ger sitt godkännande, liksom föräldrar och läkare.

”Barn är inte kapabla att avgöra”

Dessutom krävs enligt förslaget att det rör sig om en obotlig sjukdom och att lidandet inte går att hindra.

– För oss är det här helt i linje med den lag vi haft sedan 2002 för vuxna, att fritt få bestämma över sitt liv och sin död, säger socialisternas ledare i senaten, den före detta kirurgen Philippe Mahoux.

Men för vissa är tanken att låta barn bestämma över sin egen död inte rimlig.

– Ända fram till 18 års ålder utvecklas barns hjärnor. De är inte kapabla att avgöra en sådan svår fråga, menar Els van Hoof, kristdemokratisk ledamot i senaten.

”Aldrig mött barn som vill dö”

Ilse Ruysefelt vid Universitetssjukhuset i Leuven berättar om de svåra prövningar som både barn och föräldrar utsätts för i samband med att det blivit klart att det inte finns någon bot för barnen.

– Men endast i extrema fall är det svårt eller omöjligt att ge smärtlindring, menar hon.

Det är en av anledningarna till att hon trots allt tillhör de som är skeptiska till en lag.

– Jag har under mina femton år på denna avdelning för vård i livets slutskede i stort sett aldrig mött barn som önskat att få dö. Dessutom är det inte bara barn som ska säga sitt, utan även föräldrar som kan ha olika åsikter. Det är enligt min mening omöjligt att få in så svåra frågor och tankar och känslor i en lag, säger Ilse Ruysefelt till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer