Benedictus sade att Johannes Paulus II nu är ”hemma” bland himlens änglar, men ville inte gå så långt som att han ska helgonförklaras.
Cirka 350.000 pilgrimer och många internationella gäster, bland dem den svenska kungen, följde mässan på Petersplatsen.
Applåderna dånade när den nye påven mottog symbolerna för ämbetet.
Mottog ring och pallium
När Vatikanens statssekreterare, kardinal Angelo Sodano, räckte över ringen som bär en bild av aposteln Petrus klövs påvens ansikte äntligen av ett leende; dittills hade han sett omväxlande lugn och nervös ut.
Applåderna dånade över den soldränkta Petersplatsen när påven mottog sin ring och sitt pallium, ett vitt ylleband med fem röda kors.
De båda symbolerna för påvens ämbete hade burits i högtidlig procession från S:t Petri grav inne i Peterskyrkan. Det var när han tog emot dem som han formellt blev katolska kyrkans ledare, den 264:e efterträdaren till Petrus, den förste påven.
Modernt och ålderdomligt
Installationsmässan kombinerade moderna och ålderdomliga inslag. I ett avseende skilde den sig från tidigare påveinstallationer: Tidigare har alla kardinaler en efter en fallit på knä för den nye påven och kysst hans hand för att betyga sin trohet. Denna gång utfördes den ceremonien av tolv utvalda – alltså lika många som antalet apostlar.
Bibeltexterna lästes på engelska och spanska, bönerna på franska, tyska, kinesiska, portugisiska, arabiska, grekiska och latin.
Manade till sammanhållning
Den 78-årige påven själv manade till kristen sammanhållning och förklarade att kyrkan med över en miljard troende bär på ”världens framtid”. Han slog också fast att det bara ska finnas ”en flock, en herde”.
Antalet dignitärer var mindre än vid begravningen. Bland gästerna fanns Sveriges kung Carl XVI Gustaf, Italiens premiärminister Silvio Berlusconi, tyske förbundskanslern Gerhard Schröder, jämte en lång rad regeringsrepresentanter och religiösa ledare.