Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, ledare för partiet Likud. Foto: TT/AMIR COHEN

Benjamin Netanyahu får i uppdrag att bilda regering

Uppdaterad
Publicerad

Israels president har bett premiärminister Benjamin Netanyahu att bilda en ny regering i landet efter valet förra veckan.

Beslutet togs sedan försöken att bilda en koalition mellan de två största partierna gått i stå, skriver Times of Israel.

I ett framträdande på onsdagskvällen sade Netanyahu dock att han vill bilda regering med oppositionsledaren Benny Gantz mittenparti Blåvitt.

– Vi kommer inte att kunna bilda en regering om vi inte gör det tillsammans, sade Netanyahu som leder högerpartiet Likud.

Sedan i måndags har Likud och Blåvitt förhandlat om en koalition, än så länge utan resultat. Före valet tog Gantz avstånd från tanken på att sitta i en regering med Netanyahu som premiärminister, men nu talas om att de ska turas om på posten. För Netanyahu är det i så fall viktigt att få börja, eftersom han annars mister sin immunitet mot ett väntande korruptionsåtal.

Ortodoxa en stötesten

En annan stötesten är att Gantz efterlyst en regering utan de ultraortodoxa partierna som ingår i Netanyahus läger.

Att uppdraget att bilda regering går till Netanyahu beror på att han har något starkare stöd i parlamentet, Knesset. Partier som tillsammans har 55 av 120 mandat har uttalat stöd för honom. Gantz stöds av 54 parlamentariker.

Netanyahu får nu upp till sex veckor på sig att bilda regering. Därefter kan Rivlin ge uppdraget till någon annan, troligen Gantz. Om även denne misslyckas blir sista chansen att undvika nyval att 61 parlamentariker ställer sig bakom en tredje kandidat.

Valet den 17 september var det andra i år. Efter valet i april misslyckades Netanyahu att få stöd för en regering, varpå Knesset beslutade om nyval.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.