Vakter och poliser utanför entren till Vatikanens ambassad i Rom, den plats där man i samband med ett renoveringsarbete hittat benrester Foto: TT / AP /Andrew Medichini

Benrester väcker åter spekulationer om Vatikanens inblandning i bortförandet av flickor

Publicerad

Benresterna som har upptäckts i Vatikanstatens ambassad i Rom väcker förhoppningar om att lösa mysteriet med två unga flickor som försvann med 40 dagars mellanrum 1983. Under åren har flickornas försvinnande kopplats till allt från maffian, attentatet mot påve Johannes Paulus II och våldtäkter inom Vatikanstaten.

På tisdagen gick Vatikanstaten ut med nyheten om att benrester som tros tillhöra en människa har hittats i landets ambassad i Rom under ett byggarbete.

Upptäckten har åter väckt spekulationer om vad som hände två flickor, som vid 15 års ålder försvann med 40 dagars mellanrum 1983.

Den första flickan försvann den 7 maj i Rom efter att hon sagt till sin mamma att hon skulle träffa en skolkamrat.

Flera teorier om försvinnandet

Den andra 15-åriga flickan försvann 22 juni samma år och eftersom hon var medborgare i Vatikanstaten och dotter till en man som jobbade för Vatikanen har hennes fall genom åren väckt många fler spekulationer.

När det gäller flickan som försvann sist handlade en av de första teorierna om att hon kidnappats i syftet att användas som utbyte mot mannen som sköt påve Johannes Paulus II 1981.  

Den andra teorin handlar om att maffian fört bort henne för att kräva Vatikanstaten på stora pengar. I maj 2012 öppnades en maffiachefs grav för att leta efter flickan, men inga benrester som analyserades kunde kopplas till henne.

Vatikanen: Expert ska avgöra ålder och kön

Samma månad som graven öppnades gick Vatikanens chefsexorcist ut och sa att flickan hade använts som en sexslav av Vatikanens polis och utländska diplomater. Han hävdade också att hon hade mördats och polisen gjort sig av med hennes kropp.

Vatikanstatens senaste uttalande är att experter nu försöker avgöra åldern och kön på det som återstår av kroppen och se när personen har dött.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer