Sex månader sedan explosionen i Beirut: ”Först hörde vi en dov smäll”

Uppdaterad
Publicerad

Ett halvår sen den kraftiga explosionen i Beirut som gjorde en kvarts miljon människor hemlösa och dödade 200 personer. Staden är förändrad men samtidigt hörs berättelserna om mod och styrka i all förödelse.

En sån berättelse handlar om Pamela Zenoun, sjuksköterskan på BB som i mörkret hittade tre spädbarn som hon sedan bar fem kilometer till ett annat sjukhus.

– Jag kunde inte se något för taket hade ramlat ned. Jag var så glad när jag såg barnen röra sig, jag tog dem direkt i min famn, säger hon.

Edmund Khneisser skulle filma sin sons födsel. Men då flög förlossningssalen i bitar. Sonen George fick födas i ljuset från mobiltelefoners lampor.

– Först hörde vi en dov smäll. Luften försvann i ett par sekunder. Det var som att befinna sig i ett vakuum, då kom explosionen.

– George mår väldigt bra tack och lov, säger Emmanuelle Khneisser.

Fortfarande har ingen makthavare ställts till svars för explosionen som inträffade när 2750 ton högexplosivt ammoniumnitrat exploderade mitt i stadens hjärta. Nu har många återvänt till sina hem, men staden är förändrad.

– Nu efter ett halvår pratar vi fortfarande om det som hände varje dag på jobbet, säger sjuksköterskan Pamela Zenoun.

Se mötet med George, hans föräldrar och sjuksköterskan Pamela i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.