Bergsgorillornas överlevnad hotas

Uppdaterad
Publicerad

De senaste månadernas oroligheter i Kongo-Kinshasa har inte bara lett till stort mänskligt lidande utan hotar nu också bergsgorillornas överlevnad.

Programmet för att bevara Afrikas bergsgorillor sägs vara ett av världens mest framgångsrika naturvårdsprojekt. Men de oroligheter som pågått i östra Kongo-Kinshasa den senaste månaden hotar nu deras överlevnad. Rebellgruppen M23 har nämligen förskansat sig i den skogsdel av nationalparken Virunga, där en fjärdedel av Afrikas 800 bergsgerillor lever och där det nu pågår häftiga strider. Något som kan visa sig bli ödesdigert för gorillorna.

-Dels kan gorillorna bli skjutna förstås, säger Världsnaturfondens gorillaexpert Allan Carlson, men människor och gorillor är ju också genetiskt besläktade så de blir smittade med våra sjukdomar. Och ligger det tusentals män med sina latriner, sina förkylningar och sina virussjukdomar i skogen så blir gorillorna smittade. Gorillan är också ett nyfiket djur så det går gärna fram till lägren och tittar var människor har rört sig. Så där finns en akut smittrisk.

Vakterna evakueras

Och en förkylning kan betyda slutet för en bergsgorilla.

-Ja, precis. Vi kan ju ta penicillin men det får inte de.

Men rebellerna som förskansat sig i bästa gorillaland enligt Världsnaturfonden, utgör inte bara en direkt fara för bergsgorillorna. Svenska Världsnaturfonden som är med och bekostar bevarandet av gorillorna, går nu in med pengar för att evakuera de flesta av de hundratals parkvakter som så framgångsrikt hittills skyddat gorillorna. Kvar i skogen blir bara ett trettiotal ”elitvakter” som ska skydda kontor och datorer.

-Förra gången 2008 och 2009 när rebellarmén kom, då plockade man inte bort alla vakter på samma sätt, säger Allan Carlson. Men då blev det många vakter som sköts ihjäl i tjänsten. Nu i år försökte man lite grann samma taktik: när rebellarmén dök upp så skickade man ut parkvakter och direkt sköt rebellerna ihjäl fyra-fem vakter.

Hela beståndet hotas

Och skulle de 200 kongolesiska bergsgorillorna dö, hotas genast hela beståndet av bergsgorillor i Afrika.

-Ja, det blir en stor åderlåtning på den lilla population bergsgorillor som finns där, säger Allan Carlson. Genetiskt krävs det ett visst antal individer för att arten ska hålla sig frisk och överleva. Och skulle de dö då hamnar vi långt under den minsta livskraftiga populationstorlek. Så att, ja, tufft läge.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.