• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

En affisch för ja-sidan i Berlins folkomröstning om klimatmålen. Väljarstödet blev för litet för att de radikala kraven skulle gå igenom. Foto: Clemens Bilan /EPA

Berlins väljare avvisade radikalt klimatförslag

Uppdaterad
Publicerad

Väljarstödet för att göra Berlin klimatneutralt redan 2030 räckte inte. Bara drygt var tredje väljare brydde sig om att rösta i söndagens folkomröstning, och nästan hälften av dem röstade nej till förslaget.

Initiativet kom från en gräsrotsorganisation och saknade stöd från de stora partierna, även från den rödgröna koalition som styrde den tyska huvudstaden fram till lantdagsvalet i februari.

För att gå igenom krävdes att förslaget dels fick en majoritet av rösterna, dels att minst en fjärdedel av de röstberättigade stödde förslaget.

Klimatkrisen

Ja-sidan fick 51 procent av rösterna men missade målet om en fjärdedel av de röstberättigade, skriver tidningen Tagesspiegel.

Målet: Klimatneutralt 2045

Därmed kvarstår det tidigare målet om att göra Berlin klimatneutralt till 2045. Det är också Tysklands nationella mål.

Flera klimatforskare har bedömt att det är orealistiskt att göra staden klimatneutral redan till 2030, rapporterar SR Ekot.

Den socialdemokratiska borgmästaren Franziska Giffey säger i en kommentar att staden ska arbeta för att bli klimatneutral så snart som möjligt. 2030 ska koldioxiduytsläppen ha minskat med 70 procent från 1990 års nivåer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet