Bermudas nya regering, har sedan de kom till makt i juli i fjol, försökt upphäva lagen. Foto: TT

Bermuda först i världen att upphäva lag om samkönade äktenskap

Uppdaterad
Publicerad

En lag som gjorde det lagligt med samkönade äktenskap på Bermuda tas nu bort – mindre än ett år efter att den röstades igenom. Syftet är att skapa en rättvis balans mellan två grupper som inte håller med varandra i frågan.

I maj 2017 fastslog högsta domstolen att samkönade äktenskap skulle bli lagliga på Bermuda – en brittisk ögrupp i norra Atlanten med betydande självstyrelse.

Nu, mindre än ett år senare, upphävs beslutet efter att landets guvernör, John Rankin, undertecknat ett lagförslag som tar tillbaka rätten för samkönade att gifta sig, rapporterar The Guardian.

Samkönade par kan dock ingå registrerade äktenskap. Enligt Rankin kommer de ha likvärdiga rättigheter som gifta heterosexuella par, som till exempel rätten att ta medicinska beslut åt sin partner.

Ska skapa en balans

Bermudas inrikesminister Walton Brown menar att syftet med beslutet är att skapa en rättvis balans mellan två, för tillfället, oförenliga grupper i Bermuda.

– Detta genom att återutge att äktenskapet måste vara mellan en man och en kvinna, samtidigt som man också erkänner och beskyddar samkönade pars rättigheter, säger Walton Brown.

De fåtal par, runt sex stycken, som hann gifta sig under den korta period som lagen gällde, kommer fortfarande att betraktas som gifta efter att lagen upphävs.

Kan skada Bermudas rykte

BBC News har tidigare skrivit att Bermudas nya regering, sedan de kom till makten i juli i fjol, har försökt upphäva lagen, med stöd från många socialt konservativa kyrkor i landet.

Oppositionella politiker har tidigare uttryckt en oro över vilka effekter en sådan upphävning skulle innebära för Bermudas rykte och turism.

– Jag känner mig enormt besviken. Det här är inte jämlikhet och den brittiska regeringen har uppenbarligen just sagt att ”det här är inte vår strid”, säger 64-årige Joe Gibbons som själv är gay och är en av dem som gift sig på Bermuda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.