Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bert Sundström: Värre för Ryssland än alla tidigare sanktionspaket tillsammans

Bert Sundström: ”Betydligt värre för Ryssland än alla tidigare sanktionspaket tillsammans”

Uppdaterad
Publicerad

EU föreslår ett sjätte sanktionspaket mot Ryssland, något som kan komma att drabba landet väldigt hårt, enligt SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström.

– Om det här blir verklighet kommer det här inom några månader vara betydligt värre för Ryssland än alla de tidigare sanktionspaketen tillsammans skulle jag säga.

EU-kommissionen vill utesluta fler banker från det internationella betalningssystemet Swift, däribland Rysslands största bank. 59 nya personer hamnar också på sanktionslistan.

– Om det här blir verklighet kommer det här inom några månader vara betydligt värre för Ryssland än alla de tidigare sanktionspaketen tillsammans skulle jag säga. Om Sberbank stängs av från det internationella betalningssystemet så blir det stora problem för Ryssland med betalningar och kanske också för europeiska och andra länder som vill handla med Ryssland.

Kommissionen vill även stoppa importen av rysk olja och gas senare i år.

– Det kommer också skapa stora hål i den ryska statsbudgeten. Det är någonting vi kan få se om ett halvår eller så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.