Bert Sundström: Kriget kommer att fortsätta länge

Uppdaterad
Publicerad

Den 9 maj firas i Ryssland segern över nazisterna under andra världskriget. Det pekas ut som ett viktigt datum för president Putin att presentera framgångar i kriget i Ukraina. 

– Men jag tror att kriget kommer att pågå länge, säger SVT:s korrespondent Bert Sundström i Morgonstudion. 

Den så kallade segerdagen firas i Ryssland den 9 maj – det blir bland annat stora militärparader över hela Ryssland och president Vladimir Putin kommer att hålla tal. 

– Då måste Putin kunna presentera för det ryska folket att målen med det man kallar för ”militäroperationen” i stor sett är uppnådda. Men personligen tror jag kriget kommer att fortsätta länge, säger SVT:s korrespondent Bert Sundström i Morgonstudion. 

Kriget i Ukraina

Han menar att de ryska styrkornas avancemang nu gör att Ryssland troligen är på väg att få kontroll över ett område i östra och södra Ukraina som man kommer att försöka behålla – och att nästa steg är att ta kontroll över hela kuststräckan från Azovska sjön mot Moldavien. 

– Ryssland kommer säkerligen inte att börja backa utan kommer att fortsätta med en militär offensiv på alla fronter som nu är aktuella, från norr, från öster, från söder, så det här kommer att fortsätta bli värre, säger Bert Sundström om vad som är att räkna med närmast i kriget. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet