Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Sputnik/EPA/TT

Bert Sundström om Putins resa till Minsk: Ett spel

Uppdaterad
Publicerad

Mötet i Minsk mellan Aleksandr Lukasjenko och Vladimir Putin är ett sätt för Ryssland att skicka signaler till omvärlden på två nivåer samtidigt, säger SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström.

– Mötet är en del av Rysslands spel. Dels är det ett sätt för Putin att sätta ytterligare tryck på Belarus diktator Lukasjenko för att de ska bli mer aktiva i Ukraina, dels visar man upp sig gemensamt för västvärldens demokratier.

Rysslands president Vladimir Putin flög under måndagen till Belarus för att träffa Aleksandr Lukasjenko. Det var hans första besök i Minsk sedan 2019 och enligt The Guardian finns nu på vissa håll en oro för att Putin försöker pressa den forna sovjetrepubliken att ansluta till en ny markoffensiv och återuppta en ny front.

Men det är bara Belarus självt som bestämmer över sitt öde, ingen annan, menade Lukasjenko i ett uttalande före mötet. Ett uttalande Bert Sundström inte ger mycket för:

– Lukasjenko är fullständigt beroende av stöd från Ryssland och Putin, säger han.

”Höjden av ironi”

Efter mötet höll de auktoritära ledarna en gemensam presskonferens. Men istället för att beröra Rysslands invasion av Ukraina och Belarus inblandning i den, talade de om ländernas goda relationer.

Oppositionella i Belarus har varnat för att landet kan komma att annekteras, eller ”absoberas”, av sin mäktiga granne, men det avfärdades av Vladimir Putin.

– Ryssland har inget intresse av att absorbera någon. Det finns helt enkelt ingen ändamålsenlighet med det, sa han.

Ett uttalande som kallades för ”höjden av ironi” med tanke på att Putin nu försöker absorbera Ukraina, sa amerikanska UD:s talesperson Ned Price på måndagskvällen.

Liknade Putin vid bror

Lukasjenko liknade vid ett tillfälle Putin vid en äldre bror och berömde Ryssland för att de sträckt ut en hand till Belarus genom att erbjuda olja och gas till rabatterat pris.

– Ryssland kan klara sig utan oss, men vi kan inte klara oss utan Ryssland, sade Lukasjenko.

När Ryssland försökte invadera Kiev i våras utgick ryska marktrupper från Belarus. Lukasjenko har vid upprepade tillfällen sagt att Belarus inte kommer att delta med militärer i kriget i Ukraina.

”Beredd ställa upp på mycket”

Men frågan är om han kan gå emot Putins vilja, om den ryske presidenten skulle önska militärt stöd från Belarus, menar Bert Sundström.

– Lukasjenko har visat tidigare att han är beredd att ställa upp på mycket av det som Vladimir Putin vill men det finns ett stort motstånd i Belarus mot att se belarusiska soldater gå in i Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.