Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Bert Sundström om vilken betydelse de ryska specialstyrkorna har i kriget. Foto: Defence Intelligence of Ukraine

Bert Sundström om ukrainska elitstyrkan: ”Visar ryska befälhavare att de inte går säkra”

Uppdaterad
Publicerad

Den ukrainska Shamanbataljonens nya uppdrag är att döda ryska officerare inne i Ryssland. Det uppger elitstyrkan för brittiska The Times.

– Syftet är att visa ryska militärbefälhavare att de inte går säkra, säger SVT:s utrikesreporter Bert Sundström.

Shamanbataljonen är en specialstyrka underställd den ukrainska militära underrättelsetjänsten. Gruppens uppgift går bland annat ut på att genomföra uppdrag bakom fiendelinjen – även inne i Ryssland.

The Times har intervjuat 30-årige ”Intelligent” som säger att gruppen har ett nytt uppdrag som går ut på att döda högt uppsatta ryska befälhavare.

Kriget i Ukraina

– Vi har ett ökat antal mål och uppdrag på specifika personer inne i Ryssland.

Flera framgångsrika räder

Enligt Times har Shamanbataljonen genomfört räder riktade mot infrastruktur bakom de ryska linjerna i över ett års tid. ”Intelligent” hävdar att gruppen utfört fler än tio framgångsrika uppdrag under de senaste sex månaderna.

Ukraina säger sig ha dödat 15 ryska generaler sedan kriget började. Moskva har bekräftat sex dödsfall, varav de flesta nära frontlinjerna.

Enligt SVT:s utrikesreporter Bert Sundström ska man ta gruppens uppgifter med en nypa salt.

– De har nog haft viss framgång men mycket är troligtvis överdrifter. I det här kriget är desinformation och ryktesspridning väldigt viktiga komponenter. Man vill alltid överdriva sina egna framgångar, säger han.

SBU: Misstänkt mordförsök på Zelenskyj

Tidigare i veckan uppgav Ukrainas underrättelsetjänst SBU att man gripit en kvinna som planerat ett mordförsök på Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

– Om Ukraina har soldater och spioner inne i Ryssland som slåss för Ukrainas sak, så är det naturligtvis så att Ryssland gör samma sak.

Se Bert Sundström i videon ovan vilken betydelse gruppen har i kriget, eller se när Bert Sundström gästade Morgonstudion för att prata om specialstyrkan (38 min in).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet