Joe Biden och Emmnauel Macron under G7-mötet i Cornwall. Foto: DOUG MILLS/AFP/TT

Besked från G7: En miljard vaccindoser till fattiga länder

Uppdaterad
Publicerad

G7-länderna kommer att skänka en miljard vaccindoser mot covid-19 till fattiga länder. Världsledarna har också enats om att få ner utsläppen och göra gemensam sak i konkurrensen med Kina. Det framgår av den slutdeklaration som publicerades i samband med att det tre dagar långa mötet avslutades på söndagen.

Kina var i fokus för stora delar av mötet och medlemsländerna – USA, Frankrike, Italien, Japan, Storbritannien, Kanada och Tyskland – vill nu visa att man är en bättre bundsförvant för fattiga länder jämfört med den kinesiska regimen.

Enligt Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ligger fokus nu på att hjälpa utvecklingsländer med hjälp av en grön och hållbar tillväxt.

– Det här handlar inte om att tvinga på resten av världen våra värderingar. Vad vi som G7 måste göra är att visa på fördelarna med demokrati, frihet och mänskliga rättigheter för resten av världen, säger Boris Johnson till ett pressuppbåd med journalister efter att mötet avslutats, rapporterar AP.

Gemensam front mot Kina

Formuleringen gällande konkurrensen med Kina som kom med i slutdeklarationen fokuserar på att medlemsländerna ska göra gemensam sak för att motverka sådant som ”underminerar en rättvis och transparent global ekonomi”. Samtidigt slår man fast att det finns ett intresse av samarbete med Kina gällande globala utmaningar där det är möjligt att finna en samsyn.

Tonen i slutdeklarationen är dock mildare jämfört med vad USA har kommunicerat i frågan om Kina, men president Joe Biden säger sig vara nöjd.

Länderna har också enats om att skänka  en miljard vaccindoser till fattiga länder. Detta är dock långt ifrån de 11 miljarder doser som WHO menar behövs för att minst 70 procent av jordens befolkning ska kunna vaccineras, vilket skulle innebära slutet på pandemin.

Världsledarna har även kommit överens om en minimumskatt på 15 procent för globala företagsjättar för att hindra dessa från att komma runt skatter via skatteparadis.

Debut för amerikanske presidenten

Helgens G7-möte var det första för Joe Biden sedan han tillträdde presidentposten i januari.

– Amerika är nu tillbaka för att leda världen tillsammans med nationer som delar våra djupast rotade övertygelser, säger Biden vid en pressträff efter mötets slut.

Se hela sändningen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.