Foto: TT

Katalonien vill ha självständighet men inte i dag

Uppdaterad
Publicerad

Den katalanska regionpresidenten Carles Puigdemont utropar inte självständighet i dag. I stället efterfrågar han dialog med Spanien.

– Vi är alltid redo för samtal, säger Carles Puigdemont.

Den katalanska regionpresidenten sa under sitt tal i det regionala parlamentet att han vill följa folkets vilja och att han vill utropa självständighet – men inte i dag. Han sa att han har mandat att göra det men att han först vill utforska möjligheterna till internationell medling mellan Katalonien och Spanien.

Kataloniens självständighetskamp

Carles Puigdemont talade först i 20 minuter på katalanska för att sedan övergå till spanska och sa då att det här är ett historiskt ögonblick.

Spaniens centralregering har sagt att de ser talet som en ”implicit” självständighetsförklaring som de också avfärdar.

– Det är oacceptabelt att underförstått utropa självständighet för att sedan uttryckligen skjuta upp den, säger en talesperson för regeringen i Madrid till AFP.

Journalister utanför det regionala parlamentet – beredda på att få besked om Kataloniens självständighet. Foto: TT

Spanska regeringen emot

1 oktober gick väljarna till val gällande Kataloniens självständighet, trots stort motstånd från den spanska regeringen. 42 procent av Kataloniens 5,34 miljoner röstberättigade gick till vallokalerna. 90 procent sa ja till en självständig stat.

844 personer skadades i sammandrabbningar med polis under folkomröstningen, enligt den regionala regeringen. Under dagen är det hög säkerhet utanför det katalanska parlamentet, skriver AP.

Polis utanför katalanska parlamentet. Foto: TT

Fakta: Den katalanska folkomröstningen

I folkomröstningen den 1 oktober fick väljarna svara på frågan ”Vill du att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik?”.

Den regionala styrande koalitionen lovade självständighet skulle utropas vid ett ja-resultat.

Av totalt 5,3 miljoner röstberättigade deltog uppemot 2,3 miljoner, vilket motsvarar 42,3 procent, enligt det katalanska regionstyret. Omkring 90 procent av dem som röstade sade ja till självständighet.

Förutom lagen om folkomröstning har det regionala parlamentet antagit en lag om hur en övergång till en katalansk republik ska gå till.

Några av motiven för självständighet är värnandet av katalansk kultur, särskilt språket. Dessutom anses det spanska systemet för att ta in skatter från regionerna vara orättvist och missgynna det ekonomiskt tunga Katalonien, som står för en femtedel av Spaniens ekonomi.

Folkomröstningen var förbjuden av Spaniens författningsdomstol.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet