Magdalena Andersson (S) tror att portugiserna gick med på det nya avtalet för att de under lång tid har sett att den här ”luckan” finns. Foto: Henrik Montgomery/TT, Armando Franca/TT

Stopp för skattefria miljoner för pensionärer som flyttar till Portugal

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges befintliga skatteavtal med Portugal tillåter svenska pensionärer att flytta till Portugal i fem år, plocka ut hela sin tjänstepension skattefritt, och sedan flytta tillbaka till Sverige igen. Men nu är den ”luckan” täppt, menar finansministern som i dag har skrivit på ett nytt avtal med Portugal. Avtalet måste senare godkännas av Sveriges riksdag.
– Det handlar inte om pengar främst, utan om rättvisa, säger Andersson.

– Om vanligt folk, som har jobbat ett helt yrkesliv men ändå har en låg pension, betalar skatt så kan vi inte ha människor med stora fallskärmar som inte betalar skatt alls, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till SVT Nyheter.

”Det handlar om skattesystemets legitimitet”

Enligt Andersson handlar detta mer om en symbolisk fråga, än om att Sverige ska få mer pengar.

– Ja, det handlar om legitimiteten för hela skattesystemet. Om alla ska vara med och bidra då måste man också känna att det finns en rättvisa och det är det som vi försöker skapa nu, säger hon.

Vilka effekter väntar ni se av detta?

– Det återstår naturligtvis att se om färre personer kommer välja att flytta dit nu. Det finns ju fortfarande alla möjligheter i världen att flytta till Portugal om man vill det.

SVT:s granskning visade i januari 2017 att antalet svenskar som flyttade till Portugal femfaldigats, sedan landet gett möjligheter att slippa skatt på privata tjänstepensioner. Granskningen visade också att de som flyttade till Portugal hade betydligt högre inkomster än de som flyttade till Spanien eller Thailand. Den genomsnittliga årsinkomst för pensionärerna som flyttade till Portugal var på 999.000 per person.

Kan tjäna miljoner

Hade man så hög inkomst och valde att plocka ut hela tjänstepensionen under fem år i Portugal, vilket var fullt lagligt, så kunde man tjäna tre till fyra miljoner kronor i skatt. För att få fullt skattefri tjänstepension resten av livet räckte det med att man varit skriven i Portugal i fem år.

Gäller från januari 2020

När kommer det nya avtalet att börja gälla?

– Förhoppningsvis redan 1 januari 2020 – det kommer vi driva på från den svenska sidan. Men det handlar naturligtvis också om hur snabbt man kan hantera det i Portugal.

Vad har gjort detta möjligt nu, och inte tidigare?

– Det är något som jag har kämpat för länge, för jag vill att det ska vara rättvist. Vi har haft ett bra samarbete med Portugal som jag uppskattar. Det här visar ju att det fungerar när vi EU-länder kan samarbeta.

Liberalerna står bakom avtalet

Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Johan Pehrson säger till SVT att han utgår från att avtalet godkänns av riksdagen:

– Ja, definitivt. Jag står bakom detta. EU-samarbetet är till för att vi ska kunna arbeta och resa fritt, men inte för att vi ska kunna komma undan beskattning, säger Pehrson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Utrikes
Mer Nyheter