Italienare i Milano bunkrar mat. Foto: Miguel Medina, Afp / TT

Analys: Beslut om karantän väntat men dramatiskt – ”saknar motstycke”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den italienska regeringen sätter stora delar av norra Italien i karantän. Lombardiet, med 10 miljoner invånare, blir en röd zon liksom Venedig, en av världens mest besökta städer.

Jennifer Wegerup

Korrespondent, Italien

Det fanns inget att välja på, Italiens regering ansåg sig till sist stå utan alternativ.

Ändå var känslan overklig när nyheten kom här i Rom i går kväll. Alla tittade på varandra och försökte ta in det oerhörda: Italiens största region sätts i karantän liksom i stort sett hela norra Italien.

Saknar motstycke

Vi satt på en närmast tom restaurang med teven inställd på RAI News och tittade på våra bordsgrannar när nyheten kom. De var lika tagna av stundens allvar som vi. Ett modernt europeiskt land i fredstid som tvingas till så här drastiska åtgärder är något som saknar motstycke.

Situationen med coronaviruset blir dock allt värre och i Lombardiet beskrivs den som ”galopperande”. Bara det senaste dygnet har 1 145 personer smittas och antalet smittade är över 5 000 personer och de döda är 233.

Det verkliga antalet smittade anses dock vara mycket högre, på grund av mörkertalet.

Överfulla sjukhus

I hela regionen Lombardiet finns bara åtta intensivvårdsplatser kvar. De överfulla sjukhusen och den närmast dygnet runt-jobbande personalen har nått bristningsgränsen.

Så kom alltså i beskedet från regeringen, med ett dekret som slår fast att hela regionen Lombardiet i norr, med över 10 miljoner invånare och Milano som residensstad, blir en röd zon.

14 provinser sätts också i karantän med städer som Parma, Modena, Reggio Emilia, Rimini och framför allt Venedig. En av världens mest berömda och besökta städer isoleras därmed. Beslutet gäller från i dag 8 mars till 3 april, till att börja med.

Militär vid vägspärrarna

Detaljer om hur logistiken ska skötas saknas ännu men militär kommer att sättas in för att garantera alla vägspärrar. Ingen ska få åka ut eller in utan mycket tungt vägande skäl. Samtidigt är från och med nu alla allmänna sammankomster förbjudna, även bröllop och begravningar.

Också i resten av landet lyder nya påbud om säkerhetsavstånd och hygien och jag har börjat vänja mig vid att inte skaka hand med folk. Men italienarna är passionerade, att inte få röra vid varandra är plågsamt. Vardagsglädjen försvinner, fotbollsmatcherna spelas för stängda dörrar, medierna rapporterar non stop om viruset. Nu är också landet delat i två och kärlekspar, släktingar och vänner separerade från varandra efter regeringens beslut.

Gråtfärdig pizzabagare

I går meddelade även Nicola Zingaretti, partiledaren för PD, ett av regeringspartierna, att han fått coronaviruset.

Medelåldern på de döda i Italien är 81 år och man uppmanar alla äldre att inte gå ut alls i de röda zonerna.

Förutom alla sorgebesked är de ekonomiska förlusterna både för landet som helhet och enskilda personer och små företag enorma.

”Vi dör hellre än lever så här”, sa pizzeriaägaren Tommaso när jag intervjuade honom för Rapport.

Han var gråtfärdig när han såg ut över de tomma borden nära Petersplatsen.

Hög prio att skydda Rom och Neapel

Att hindra smittan från att nå huvudstaden Rom och mycket svårstyrda Neapel är högprioritet för den italienska regeringen. Kommer en lika stor smittspridning söderut blir konsekvenserna svåröverskådliga.

Italien vaknar till en helt ny verklighet denna söndag. Internationella kvinnodagen brukar firas med mimosa-blommor och tårtor. Nu är alla fester inställda och för samtliga italienare handlar vardagen mest nu om att bita ihop och kämpa vidare.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.