Betala med ansiktet – ifrågasatt metod testas i Finland

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s techkorrespondent Alexander Norén åkte till Finland där man är först i Europa med att testa betalning med hjälp av ansiktsigenkänning.

En uppmärksammad form av artificiell intelligens är ansiktsigenkänning. En teknologi som väcker känslor: det upplevs som både spännande och skrämmande.

Avslöjanden om hur sociala medier dammsugits på miljarder bilder för att göra det möjligt att identifiera vem som helst som fastnar på bild har kastat bränsle på elden i debatten om den personliga integriteten. Samtidigt är det allt fler företag som lanserar produkter och tjänster som bygger på ansiktsigenkänning.

– Ansiktsigenkänning kommer på flera håll nu. Jag tror faktiskt vi kommer få se det tillämpas snabbare inom områden som passkontroll eller boarding av flygplan, än inom betalning, säger Sami Karhunen, som ansvarat för utvecklingen av ansiktsbetalning på Finlands största bank, OP Bank.

”Upplevs enkelt och bekvämt”

Just nu testar OP Bank teknologin på sex ställen i Finland, med målet att få handeln att anamma betalsättet.

Vad säger ni till folk som är skeptiska, och tvivlar på säkerheten?

– Enligt vår kundundersökning är folk inte rädda, utan de upplever att ansiktsbetalning är enkelt och bekvämt, svarar Sami Karhunen, och tillägger att de filmar av i 3D och har en värmekontroll, så att man inte ska kunna lura systemet med en bild eller mask.

Maxbelopp: 30 euro

Maxbeloppet för ansiktsbetalning är satt till 30 euro, på grund av generella betalningsregler vid kortbetalning som kräver att man använder ytterligare en kontrollpunkt, till exempel pinkod, för belopp över den summan.

Den som betalar registrerar sitt betalkort i en app, där man också godkänner bankens användning av ens biometriska data (ansiktet) och skannar ansiktet med telefonen. Sedan behöver man inte använda något annat än ansiktet framöver, när man betalar i kassan på de ställen som anslutit sig till systemet.

Handlaren behöver en surfplatta med motsvarande app för att ta betalt med kundernas ansikten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.