Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här grips mannen på Hamburgs flygplats – efter 18 timmar. Foto: Reuters

Beväpnad man på tysk storflygplats – fyraåring som gisslan

Uppdaterad
Publicerad

Först vid 14-tiden på söndagseftermiddagen tog gisslandramat på Hamburgs flygplats slut. Den fyraåriga flicka som tagits som gisslan av sin far är enligt polisen oskadd och mannen har gripits.

Strax innnan klockan 14.30 skrev Hamburgpolisen på X, tidigare Twitter, att gisslandramat var över. Den misstänkte gisslantagaren hade då gett upp och klivit ur den bil i vilken han förskansat sig tillsammans med sin fyraåriga dotter. Han ska ha gripits utan att göra motstånd.

Polisen hade då under drygt 18 timmar via tolk förhandlat med den beväpnade mannen, som stannat bilen under vingen på ett stillastående passagerarplan från Turkish airlines.

Hustrun larmade

Dramat inleddes vid 20-tiden på lördagen då polis fick larm om att en personbil rammat grindarna och kört in på flygplatsens område för start och landning. Föraren stannade bilen och ska enligt vissa uppgifter både ha skjutit skott i luften och kastat två brandbomber inne på flygplatsområdet.

Inga uppgifter tyder på terrormotiv och mannens fru ska redan innan händelsen ha larmat polisen och berättat att mannen tagit med sig parets dotter och kört mot flygplatsen. Enligt uppgifter till flera medier ska bakgrunden vara en vårdnadstvist och att mannen ville ta med sin dotter till Turkiet.

Stort polispådrag vid flygplatsen i Hamburg efter att en beväpnad man forcerat säkerhetgrindarna med en bil. Foto: Jonas Walzberg/AP/TT

Tiotusentals passagerare drabbas

Hamburgs flygplats, en av de större i Tyskland med drygt 17 miljoner resenärer om året, har under gisslansituationen varit utrymd och avspärrad. All trafik har varit inställd och det är fortfarande oklart när den kan återupptas. Ledningen räknar med förseningar och  ett stort antal inställda flygningar. Tiotusentals resenärer påverkas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.