Det knappt halvtimmeslånga talet hölls på årsdagen av nedstängningen av USA. Foto: MANDEL NGAN / AFP

Biden: Amerikaner ska erbjudas vaccin senast 1 maj

Uppdaterad
Publicerad

Alla vuxna amerikaner ska erbjudas vaccin senast den 1 maj. Det sade USA:s president Joe Biden natten till fredag, i sitt första tal till nationen från Vita huset.

Fler än 527 000 amerikaner har dött med covid-19, ett år efter att USA stängdes ned i ett försök att stoppa smittspridningen.

I talet som sändes på bästa sändningstid sade Biden att han beordrar myndigheter över hela landet att samtliga amerikaner över 18 år ska erbjudas vaccin senast den 1 maj. Det betyder att prioriteringsordningen över vilka som får vaccinera sig mot covid-19 tas bort.

Coronapandemin

– Om vi gör det här tillsammans, så finns det goda chanser att du och din familj, vänner, kan samlas i trädgården och fira nationaldagen den 4 juli.

100 miljoner doser på 60 dagar

Biden lyfte fram att hans administrations mål om 100 miljoner vaccindoser på 100 dagar kommer uppnås i förtid. Enligt Biden är 100 miljoner doser utdelade redan om tio dagar, och således 60 dagar efter att han tillträtt som president.

Fördömde hat mot asiat-amerikaner

Presidenten använde också talet för att fördöma hatbrott mot amerikaner med asiatiskt ursprung.

– Asiat-amerikaner har attackerats, trakasserats, beskyllts och blivit till syndabockar, sade Biden och fortsatte:

– De står i frontlinjen för denna pandemi, de försöker rädda liv men tvingas ändå leva i rädsla över en sådan sak som att gå ute på våra gator.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet