President Joe Biden har erbjudit Chicagos guvenör Pritzker och borgmästare Rotering Vita husets stöd och assisterar med federala resurser i sökandet efter gärningsmannen. Foto: Yuri Gripas / POOL

Biden: ”Mycket återstår i kampen mot vapenvåld”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen skakades USA av ännu en masskjutning under ett nationaldagsfirande i norra Chicago. Nu uttrycker president Joe Biden sin bestörtning över händelsen i ett uttalande som publicerats på Vita husets hemsida.

– Jag kommer övervaka situationen noga medan vi får mer information om de vars liv har gått förlorade. Jag ber för de som vårdas för sina svåra skador, skriver han.

Klockan 17 svensk tid kom ett nationaldagsfirande i förorten Highland Park i norra Chicago att förvandlas från en glädjefest till en skräckscen. 15 minuter in i firandet avfyrades de första skotten som fick hundratals människor att fly från platsen som tidigare varit scen för en nationaldagsparad. Hittills har skjutningen krävt sju liv och ett trettiotal personer vårdades på sjukhus för sina skador på timmarna efter dådet.

Under måndagskvällen släppte Vita huset ett offentligt uttalande där president Joe Biden uttrycker sin djupa chock tillsammans med sin hustru Jill Biden.

– Det urskillningslösa våldet har ännu en gång fyllt det amerikanska samhället med sorg denna nationaldag, skriver han.

Biden: ”Jag tänker inte ge upp”

President Joe Biden lovade i sitt uttalande  att fortsätta kämpa för att få ett slut på vapenvåldet i USA.

– Jag skrev nyligen under den första partiöverskridande lagen vi haft på 30 år, den innefattar aktioner som kommer att rädda liv. Men det är mycket mer som måste göras. Jag tänker inte ge upp kampen mot vapenvåldsepidemin, fortsätter han.

Han skriver vidare att han har erbjudit sitt stöd och att federala instanser assisterar lokala poliser i sökandet efter gärningsmannen som ännu är på fri fot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.