Delar av Donalds Trump försvarsteam/President Joe Biden Foto: TT/AFP

Biden: Några kan nog ändra sig om Trump

Uppdaterad
Publicerad

Några republikaner kan nog ändra sig i den pågående riksrättsprocessen mot Donald Trump, tror USA:s nye president Joe Biden.

Demokratåklagarna ska sätta punkt vid anklagelserna mot expresidenten.

Biden säger till ett medieuppbåd vid Vita huset att hans ”gissning” är att några republikaner kan komma att byta hållning i frågan om huruvida Trump bör fällas, som ansvarig för att ha drivit fram stormningen av Kapitolium. Presidenten säger sig inte ha följt onsdagens förhandlingar i senaten medan de pågick, men i efterhand ha sett en del av det som lades fram.

”Åklagarna” har två dagar på sig att lägga fram sina bevis för att Donald Trump anstiftade till uppror. Den andra dagens förhandlingar påbörjas vid klockan 18 på torsdagen, svensk tid.

Pence och Romney nära

De nio demokratpolitiker som driver riksrättsprocessen gjorde en grundlig genomgång av händelserna den 6 januari. De målade också en längre tidslinje där presidentens grundlösa påståenden om valfusk lagt grunden för den folkliga ilska som uppstod.

I det detaljerade bild- och filmmaterial som visades framgick det att vicepresident Mike Pence var 30 meter från den aggressiva mobben vid ett tillfälle. Folkmassan hade under dagen återkommande skanderat att han skulle hängas.

De fick också se hur den Trumpkritiske republikanen Mitt Romney blev varnad av en springande polis, vände om och på så vis undvek att möta mobben.

Sjutton måste övertygas

”Åklagarna” argumenterade på onsdagen att Donald Trump snarare vältrade sig i skeendet än tog sitt ansvar som överbefälhavare och försökte stoppa det.

Flera republikanska senatorer har sagt att framställan är övertygande, men flera gör likväl gällande att riksrättsåtalet i sig inte bör genomföras, då Trump inte längre är president.

I en omröstning om huruvida riksrättsåtalet över huvud taget skulle genomföras röstade sex republikaner med senatens 50 demokrater. För en fällande dom krävs dock två tredjedelars majoritet – det vill säga att totalt 17 republikaner anser att Trump anstiftat till uppror.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.