Joe Biden nominerar Ketanji Brown Jackson till att bli ny domare i Högsta domstolen. Om hon godkänns blir hon den första svarta kvinnan i HD. Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

Biden nominerar Ketanji Brown Jackson till HD

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Joe Biden nominerar Ketanji Brown Jackson till att bli ny domare i Högsta domstolen. Ketanji Brown Jackson blir den första svarta kvinnliga domaren i HD, om valet godkänns av kongressen.

President Biden meddelade den väntade nomineringen på fredagen.

– Hon är en av vårt lands mest intelligenta jurister, och hon kommer att bli en exceptionell domare, sade Biden.

Biden har möjlighet att nominera en kandidat till domstolen sedan domaren Stephen Breyer meddelat att han drar sig tillbaka.

Tre kvinnor ingår i den nuvarande sammansättningen av domare i HD, varav Sonia Sotomayor är den första som har latinamerikansk bakgrund.

HD:s näste domare ersätter 83-årige Breyer som har en liberal grundsyn på hur den amerikanska konstitutionen ska tolkas. Därmed förändras inte maktbalansen, där sex av nio domare anses tillhöra en konservativ och bokstavstrogen syn på grundlagen.

Senaten ska godkänna

Den 51-åriga Ketanji Brown Jackson har en bakgrund som bland annat allmän försvarare, vilket är ovanligt i HD. För närvarande är hon domare i appellationsdomstolen i District of Columbia.

Nomineringen ska godkännas av senaten, där maktställningen är lika mellan republikaner och demokrater, med 50 röster vardera. Vicepresident Kamala Harris, demokrat, fäller avgörande röst om senaten inte kan enas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.