USA:s tidigare president Barack Obama och nuvarande president Joe Biden gör allt de kan för att få väljarna att rösta demokratiskt. Förre presidenten Donald Trump kampanjar för motståndarlaget, republikanerna. Foto: Saul Loeb/Angela Weiss/AFP/TT

Obama, Biden och Trump i delstatskamp

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Joe Biden, liksom föregångarna på posten, Donald Trump och Barack Obama, samlades i Pennsylvania på lördagen för att locka väljare inför mellanårsvalet på tisdag. Delstaten är extremt jämn – och kan avgöra maktbalansen i senaten.

Trump stödjer tv-doktorn Mehmet Oz, som försöker att ta en plats i senaten och guvernörskandidaten Doug Mastriano, och dök upp på flygplatsen i Latrobe. Han undvek att prata om sin egna eventuella presidentkandidatur, utan nöjde sig med en antydning, när han uppmanade sina anhängare att rösta på kandidaterna.

– Amerikaner förtjänar en kongress – och en president – som kommer att skydda nationens gränser, sade Trump enligt Politico.

Obama och Biden kampanjade för senatskandidaten John Fetterman och guvernörsaspiranten Josh Shapiro vid Temple University i Philadelphia.

– Pennsylvania – ni har valet mellan politiker som verkar vara beredda att säga vad som helst och göra vad som helst för att komma till makten, och folk som ser och bryr sig om er och delar era värderingar, sade Obama.

Väldigt jämnt i delstaten

Pennsylvania är en av de delstater där det är extremt jämnt, och som kan avgöra maktbalansen i senaten. I dag är det 50/50 med vicepresidenten som utslagsröst.

Det är också en av få platser där Demokraterna har en hyfsad chans att knipa en stol som i dag hålls av en republikan, då Pat Toomey går i pension. Vissa opinionsundersökningar har pekat ut Fetterman i ledning, men minst lika många pekar på att Oz har ett knappt övertag.

När det gäller guvernörsposten ser Shapiro ut att ha störst stöd.

En tredje expresident, Bill Clinton, kampanjade i New York.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.