USA:s president Joe Biden. Foto: AUL LOEB/AFP/TT

Biden om friandet av Trump: ”Demokratin är bräcklig”

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump friades från riksrättsåtalet men ankalgelserna mot honom var inte grundlösa. Det menar president Joe Biden, som nu kommenterar utgången av riksrättsprocessen i  ett uttalande.

Ex-president Donald Trump friades som förväntat från riksrättsåtalet. Hans efterträdare Joe Biden anser att utgången markerar slutet på ”ett sorgligt kapitel” i USA:s historia. Det framgår av ett uttalande av president Biden som publicerats på Vita husets hemsida.

Biden väljer också att ta fasta på att många republikaner, även bland dem som röstade nej till att fälla Trump, uttryckt kritik mot den förre presidentens agerande vid stormningen av Kapitolium. Här nämner han särskilt senatens republikanska minoritetsledare Mitch McConnell och hans uttalande om att Trump var ”moraliskt” skyldig till att ha provocerat fram våldsamheterna den 6 januari.

Demokratin ”måste alltid skyddas”, säger Biden i uttalandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.