Militärpersonal står redo för att utföra en vapenladdningsövning på Hualiens flygbas i Taiwans sydöstra Hualien-region, den 17 augusti. Foto: Johnson Lai/AP/TT

USA planerar vapenförsäljning till Taiwan värd 1,1 miljard dollar

Uppdaterad
Publicerad

Vita huset planerar att be USA:s kongress godkänna en vapenförsäljning på uppskattningsvis 1,1 miljard dollar till Taiwan, rapporterar tidningen Politico.

Beslutet kommer efter att Kina fortsätter att skicka krigsfartyg och flygplan in i Taiwansundet på daglig basis, endast veckor efter att USA:s talman Nancy Pelosi besökte det i praktiken självstyrande öriket och fördömde Pekings försök att isolera och sätta skräck i Taiwans invånare. Som svar på Pelosis besök utförde Peking omfattande dramatiska militärövningar runt Taiwan som inkluderade att skjuta robotar över ön, för första gången någonsin.

Det potentiella paketet inkluderar bland annat 60 stycken sjömålsrobotar av sorten Harpoon Block II och 100 värmesökande jaktrobotar kallade The Sidewinder, samt ett förlängt kontrakt gällande övervakningsradars. Sidewinder-robotarna kommer att beväpna Taipeis USA-tillverkade stridsflygplan.

Lagstiftarna kommer sannolikt att godkänna försäljningen enligt Politico, men processen kan ta lite extra tid på grund av det pågående månadsuppehållet i kongressen som sker varje år under augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.