USA:s president Joe Biden har i och med primärvalet i Georgia säkrat tillräckligt med stöd för att formellt nomineras till Demokrateras namn i presidentvalet i november. Foto: Evan Vucci/AP/TT

Biden säkrar nominering inför valet

Uppdaterad
Publicerad

Den sittande presidenten Joe Biden har samlat tillräckligt med stöd för att kunna nomineras till Demokraternas kandidat i det amerikanska presidentvalet den 5 november. Den troliga utmanaren hos Republikanerna, expresidenten Donald Trump, är nära att göra det i sitt parti.

I och med partiets primärval i Georgia har Biden stöd av en majoritet, över 1 968, av de delegater som i augusti formellt ska slå fast att han blir deras kandidat.

”Jag är hedrad”

Biden välkomnar resultatet och beskriver den trolige utmanaren hos Republikanerna som ett hot mot demokratin.

USA-val 2024

”Han (Trump) driver en kampanj präglad av bitterhet och hämndlystnad som strider mot idén om vad Amerika är och står för”, säger Biden i ett uttalande.

”Jag är hedrad över att den breda koalition av väljare som representerar det Demokratiska partiets mångfald runt om i landet igen har satt sin tilltro till mig att leda partiet och landet i ett läge där det hot Trump utgör är större än någonsin”, tillägger Biden som fyller 82 år i november.

Trump trolig utmanare

Trump ser också han ut att vinna sitt partis primärval i Georgia men behöver ytterligare ett tiotal delegaters stöd för att ha en majoritet av delegaterna på Republikanernas nomineringsmöte bakom sig i sommar.

Det är inte helt säkert att han får ihop ett tillräckligt antal redan under tisdagen, förutom Georgia även Mississippi, Washington state och Hawaii. Men i likhet med Biden har han inga motkandidater kvar att mäta sig mot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet