Foto: Susan Walsh/AP

Biden uppmanar migranter att stanna hemma: ”Kom inte hit”

Uppdaterad
Publicerad

USA står inför den största ökningen av migranter till landet på 20 år. I ett försök att dämpa antalet uppmanar nu den nye presidenten, Joe Biden, människor att inte söka sig till USA.

– Jag kan säga det rakt ut – kom inte hit, säger Biden i en intervju med den amerikanska tv-kanalen ABC News.

Han tillägger:

– Lämna inte din stad eller ditt samhälle.

Största ökningen av flyktingar på 20 år

USA står inför den största vågen av migranter till sin sydvästra gräns på 20 år, uppger amerikanska myndigheter.

Antalet försök att korsa den amerikanska gränsen av personer från Centralamerika och och Mexico har ökat stadigt sedan april förra året, rapporterar Reuters.

Fattigdom, våld och korruption i länder som Mexico, Guatemala, Honduras och El Salvador har under flera år gjort att många söker sig till USA för ett bättre liv, men antalet har tilltagit den senaste tiden då förhållandena i flera länder har förvärrats ytterligare.

– Vi står inför att få fler människor till den sydvästra gränsen än vi haft på 20 år, säger myndigheterna i ett uttalande.

De flesta som kommer till gränsen, vuxna och familjer, avvisas. Men det kommer också många ensamma barn, ibland så unga som 6 år gamla och de avvisas inte. I stället håller amerikanska myndigheter på att bygga upp kapacitet för att kunna ta hand om ensamkommande barn. För tillfället är mer än 4 000 barn omhändertagna, rapporterar CNN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.