Biden: USA stänger luftrummet för ryska flygplan

Uppdaterad
Publicerad

USA gör som EU och stänger sitt luftrum för ryska flygplan, meddelade USA:s president Joe Biden i sitt tal till nationen natten till onsdag.

– Putin hade fel – vi var redo. Vi är enade och vi förblir enade,

President Biden inledde sitt första tal till nationen med att ge sitt fulla stöd till Ukraina.

– För sex dagar sedan försökte Rysslands Vladimir Putin skaka grunden för den fria världen. Han tänkte att det skulle få den (västvärlden) att böja sig för hans hot. Men han misstog sig. Han trodde att han kunde rulla in i Ukraina och världen skulle acceptera. I stället mötte han en mur av styrka som han aldrig förutsåg – han träffade det ukrainska folket, sade Biden.

Kriget i Ukraina

– Vi står med det ukrainska folket, upprepar Biden flera gånger i sitt tal, men hyllar också de samlade krafter i världen som försöker stoppa Rysslands invasion.

– Putin hade fel – vi var redo. Vi är enade och vi förblir enade.

Rubeln har tappat 30 procent

Biden ger också besked om att USA stänger luftrummet för ryska flygplan för att isolera Ryssland och lägga ytterligare press på deras ekonomi.

– Han har ingen aning om vad som kommer, sade Biden och syftade på president Putin.

– Rubeln har tappat 30 procent av sitt värde. Den ryska aktiemarknaden har tappat 40 procent av sitt värde och handeln är fortfarande avstängd. Putin är ensam ansvarig för situationen, sade han och konstaterade att Putin kommer få betala ett fortsatt högt pris för invasionen i Ukraina.

SVT:s korrespondent om talet

Även den ekonomiska pressen på ryska oligarker kommer att öka. Det amerikanska justitiedepartementet har påbörjat en utredning av ryska oligarker.

– I kväll säger jag till de ryska oligarker och korrupta ledare som har slösat bort miljarder dollar från denna våldsamma regim: Inte mer, sade han och fick stående ovationer från både demokrater och republikaner.

Biden meddelade att USA skulle gå med de allierade för att hitta och beslagta oligarkernas yachter, lyxlägenheter, och privata jetplan.

– Biden anser att Putin kraftigt har missbedömt det ukrainska folkets vilja att kämpa för sin frihet och också missbedömt den enighet som finns i Europa och bland USA:s allierade. Där tog Biden åt sig en stor ära för det sätt omvärlden har organiserat sig, med tanke på sanktionerna, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet