Flera bilar har skadats efter att en husfasad rasat samman under orkanen Idas framfart i New Orleans. Foto: Scott Olson / TT

Hela New Orleans strömlöst i orkanen Idas framfart

Uppdaterad
Publicerad

Louisianas guvernör John Bel Edwards varnar för att antalet döda efter stormen Idas framfart kommer att ”öka avsevärt” allteftersom sök- och räddningsarbetet fortsätter.

Hittills har två personer bekräftats avlidna till följd av det kraftiga ovädret. En miljon hushåll och företag står strömlösa.

Samtidigt som stormen tappar något i vindstryka rör den sig vidare över delstaten Mississippi.

Vid 19-tiden på söndagen, svensk tid, nådde orkanen Ida USA:s södra kust vid Port Fourchon i Louisiana, enligt USA:s orkancenter NHC. På dagen 16 år sedan den förödande orkanen Katrina slog till mot samma område.

Ida var då en kategori 4-orkan på en femgradig skala. Orkanen, som sedan dess nedgraderats till en tropisk storm, har nu passerat den amerikanska sydstaten.

Guvernören John Bel Edwards uppger att Ida har lämnat efter sig ”katastrofal” skada.

Enligt delstatens polis är många vägar blockerade av nedfällda träd, skräp och kraftledningar och väglaget farligt. Louisianabor uppmanas därför att fortsatt stanna inomhus. Den som är fast i det värst drabbade delarna riskerar att behöva vänta på hjälp ”ganska länge”, skriver polisen på Facebook.

En man miste livet utanför delstatshuvudstaden Baton Rouge då hans hus träffades av ett omkullblåst träd. Ytterligare en drunknade när han försökte köra på en översvämmad gata i New Orleans. Men ännu går det inte att överblicka stormens följdverkningar och antalet omkomna.

– Ett omfattande sök- och räddningsarbete pågår just nu och jag räknar till fullo med att antalet döda kommer att öka avsevärt under dagen, sade guvernör Edwards till MSNBC på måndagsförmiddagen lokal tid.

Över 900 personer deltar i sök- och räddningsarbetet över hela Louisiana, enligt guvernören.

Hela New Orleans är utan ström och totalt är över en miljon hushåll och företag i delstaten Louisiana utan el, rapporterar flera medier. Enligt en tjänsteman i stadsfullmäktige bör invånarna vara beredda på att det i allra värsta fall kan vara mörkt i ”veckor”, rapporterar CNN. På flera håll är det även svårt att komma fram på nödnumret 911.

”Värsta faran är regnet”

President Joe Biden har utlyst katastrofläge i Louisiana, skickat 500 federala räddningsarbetare och frigjort resurser för att hjälpa de värst drabbade områdena. Över 5 000 anställda vid Nationalgardet har också beordrats till Louisiana och Mississippi.

Omkring 400 millimeter regn har det senaste dygnet fallit i Louisiana, enligt SVT:s meteorolog Deana Bajic. Hårdast drabbat är sydöstra delarna.

Stormen har sedan dess rört sig vidare över sydvästra Mississippi och hårda vindar på 65 km/h uppmättes enligt NHC sent på måndagskvällen, svensk tid.

– Det är inte lika kraftiga vindar men den värsta faran är regnet, säger Deana Bajic.

Under orkanen Katrina 2005 miste över 1 800 människor livet och 80 procent av staden New Orleans översvämmades. Sedan dess har man konstruerat ett vallsystem: ett omfattande nätverk av pumpar, portar samt sand- och betongbanker som byggdes ut. Samtliga vallar ska ha stått pall, enligt guvernören.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.