Foto: TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Bil körde in i folkmassa i Melbourne

Uppdaterad
Publicerad
19 personer fick föras till sjukhus efter att de blivit påkörda av en bil i Melbourne i Australien på torsdagseftermiddagen. Två personer har gripits. Polisen har inga bevis för att händelsen har kopplingar till terrorism.

En vit SUV mejade ner fotgängare på Flinders street i Melbourne i Australien 16.30 på torsdagseftermiddagen lokal tid.

– Vi hörde ett ljud och när vi tittade åt vänster såg vi en vit bil som mejade ner folk, säger ögonvittnet Sue, som arbetar på ett kafé i närheten av platsen, till radiokanalen 3AW.

– Det var en hög smäll och mycket skrik. Vi tittade på varandra och undrade om det var en bomb. Vi visste inte vad vi skulle göra, säger vittnet Nicole till ABC news.

19 personer skadades, inklusive föraren. För tre personer är tillståndet kritiskt. Enligt tidningen Sydney morning herald vårdas ett barn på sjukhus för svåra huvudskador.

Föraren gripen av polis

Föraren är australisk medborgare, 32-år gammal och känd av polisen sedan tidigare. Han ska tidigare ha haft psykiska problem och greps av en civilpolis på plats.

– Vi tror att det var en medveten handling, men vi vet i nuläget inget om motivet, säger polisen under en presskonferens.

En person som filmade händelsen har också gripits. Han bar en ryggsäck med knivar i.

Hundratals poliser i Melbourne

Polisen meddelar att det kommer att finnas hundratals extra poliser i Melbourne den kommande tiden, men att de inte ser någon höjd hotnivå.

Delar av kollektivtrafiken stängdes av och bilister och fotgängare uppmanades att undvika området.

Inga svenskar ska vara skadade

Utrikesdepartementet har inga uppgifter om några skadade svenskar. Polisen bedömer inte att det finns någon förhöjd risk för ytterligare attacker.

– Vi har inga bevis på att det finns en koppling till terrorism, säger polischefen Shane Patton.

Andra incidenten på ett år

I januari dödades fem människor, däribland ett litet barn, då en 26-årig man körde över fotgängare på en gågata i Melbourne. Efter det installerades betongblock på flera håll runt om i miljonstaden, men inte just vid Flinders street.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer