Säkerhetschefen Wissam al-Hassan dödades av en bilbomb i Beirut. Foto: Scanpix

Syrien anklagas för mordet på säkerhetschefen

Uppdaterad
Publicerad

Libanesisk opposition anklagar den syriska regimen för attacken, och uppmanar Libanons regering att avgå.

Efter fredagens blodiga bombdåd som kostade minst åtta människor livet stiger oron i Libanons huvudstad Beirut. Nyhetsbyrån Reuters uppger att uppretade sunnimuslimer under kvällen gett sig ut på gatorna i Beirut för att protestera mot bombdådet.

I attacken dödades en av de högst uppsatta personerna i landets säkerhetstjänst, Wissam al-Hassan.

Bombdåd i Libanon

Oppositionskoalitionen 14 mars håller premiärminister Najib Mikati ansvarig för mordet och uppmanar honom och hans regering att avgå, rapporterar Reuters.

Libanesiska medier rapporterade under kvällen om ett krismöte som regeringen håller och där diskussionen sades gälla om regeringen måste avgå, rapporterar SVT:s korrespondent Marie Nordstrand.

–I värsta fall kan det här få allvarliga konsekvenser. Den libanesiska regeringen är delad i sitt förhållningssätt till Syrien. Den ena sidan stöder rebellerna och den andra sidan stödjer regimen. Det har varit laddat det senaste året och någonstans har folk på ett sätt gått och väntat på att något skulle hända, säger hon.

Syrien pekas ut

Spänningen har ökat i Libanon i takt med den växande konflikten i grannlandet Syrien.

Två av Libanons ledande Syrienkritiska politiker anklagade efter dådet Syriens president Bashar al-Assad för att ligga bakom mordet på säkerhetschefen.

-Vi anklagar Bashar al-Assad för mordet på Wissam al-Hassan, som var garant för libanesernas säkerhet, sade  den tidigare premiärministern Saad al-Hariri i libanesisk tv efter bilbombsattentatet i centrala Beirut.

Även den drusiske ledaren Walid Jumblatt, som är öppet kritisk till regimen i Damaskus, fördömde dådet.

-Den syriska regimen är expert på politiska mord. En president som bränner Syrien och är Damaskus bödel bryr sig inte om Libanon brinner, sade Jumblatt till AFP.

Spänningen ökar

Ingen person eller grupp har tagit på sig skulden för dådet.

Marie Nordstrand var på platsen tio minuter efter explosionen. Hon beskrev situationen vid bombplatsen som kaotisk.

– Det ligger bildelar över ett stort område. Det är ännu oklart om bomben var placerad i en bil eller i en byggnad. Flera byggnader har allvarliga skador. Folk är chockade och det är ambulanser överallt, sade Marie Nordstrand som kom till platsen kort efter att bomben detonerade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bombdåd i Libanon

Mer i ämnet