Foto: SVT

Minst 26 döda bland offer i hotelldåd i Somalia

Uppdaterad
Publicerad

Somaliska säkerhetsstyrkor har avslutat sin insats i hamnstaden Kismayu, där extremistgruppen al-Shabaab på fredagskvällen detonerade en bilbomb utanför ett hotell och därefter öppnade eld.

Minst 26 personer dödades, enligt den regionala ledaren i Jubaland. Bland dödsoffren finns kenyaner, tanzanier, amerikaner och en britt, samt en kandidat i det kommande regionvalet, skriver nyhetsbyrån Reuters. 56 personer ska ha skadats i attacken, skriver CNN.

– De fyra angriparna har skjutits ihjäl, säger Mohamed Abdi från polisen i Kismayu.

Politikerna och lagstiftarna som ska ha varit på hotellet var där för att diskutera ett kommande val, skriver AP.

Offren ska ha varit gäster på hotellet, men också två journalister ska ha dött.

Terrorgruppen tar på sig dådet

Terrorgruppen al-Shabaab, som har kopplingar till al-Qaida, har tagit på sig dådet och beskriver det som en självmordsattentat.

Al-Shabaab drevs ut från Mogadishu 2011 och har sedan dess drivits från de flesta av sina andra fästen. Men utanför Kismayu kontrollerar terrorgruppen fortfarande delar av Jubbaland, en region i södra Somalia.

I oktober 2017 dödades över 500 människor i ett bombdåd i Mogadishu, den värsta attacken någonsin i sitt slag i Somalia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.