Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så skiljer sig bilderna från vulkanutbrotten – och därför är de olika farliga. Hör vulkanexperten Valentin Troll förklara bilderna i klippet. Foto: USGS/BNPD

Bild för bild: Därför är Indonesiens vulkanutbrott farligare än Hawaiis

Uppdaterad
Publicerad

Spektakulära fontäner och floder av glödande lava drar till sig många blickar – men det är vad som hamnar i luften som utgör den verkliga faran för människan. Det är av den anledningen som vulkanutbrottet i Indonesien är betydligt farligare än det på Hawaii, menar petrologiprofessorn Valentin Troll.

Trots att vulkanutbrottet på Hawaii och på indonesiska ön Java inträffade med mindre än en veckas mellanrum finns det ingen koppling mellan dem, säger Valentin Troll, petrologiprofessor vid Uppsala universitet.

– Det sker runt 50 vulkanutbrott varje år och det är inte ovanligt att flera pågår samtidigt, säger han.

Det som avgör hur mycket uppmärksamhet utbrotten får är hur farliga det är för människor och hur natursköna det är, menar Valentin Troll.

– Den indonesiska vulkanen Semuru är väldigt farlig. När den fick ett utbrott i fjol dog 50 personer. Men globalt sett tror jag den är relativt okänd jämfört med Hawaiis vulkaner som är kända för sina frekventa och väldigt natursköna utbrott.

Som glasskärvor i lungorna

Bilderna från Hawaii visar floder av lava som lyser upp i natten. Lavan går att undvika, säger Valentin Troll.

Men på indonesiska Java syns istället enorma askmoln. Det som döljer sig bakom askmolnen är vad vulkanforskare kallar ett pyroklastiskt flöde, eller glödande lavin. De går i rasande fart och går inte att undvika.

– Det här är samma fenomen som begravde staden Pompeji år 79 e.v.t. Att andas in de små askpartiklarna är som att få in små glasskärvor i sina lungor, och de kommer inte att komma ut igen.

”Väldigt oförutsägbar”

Hur lång tid det indonesiska utbrottet kommer att pågå är oklart, säger Valentin Troll.

– Jag skulle inte bli förvånad om Semuru bestämmer sig för att explodera några gånger till. Men det kan också lugna ned sig ganska snabbt, som en närbelägen vulkan gjorde 2014. Den höll bara på i några timmar.

Se hur bilderna skiljer sig mellan utbrotten på Hawaii och i Indonesien i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.