Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är bilderna som påstås visa insidan av det bepansrade tåget. Foto: Simon Krona och KRT

Bild för bild: Här är Kim Jong-Uns bepansrade tåg

Uppdaterad
Publicerad

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har anlänt till östra Ryssland för sitt möte med Vladimir Putin. Något som har stuckit ut med själva resan är transportmedlet han använde för att ta sig dit: ett bepansrat och mytomspunnet tåg.

– De allra flesta ledare väljer ju att flyga. Därför blir det här lite speciellt, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

Inför avresan till Ryssland lät Kim Jong-Un ställa upp hundratals soldater längs med röda mattan som ledde till tåget. De statligt kontrollerade medierna i landet släppte bilder på den leende diktatorn och folkmassan som vinkar av honom.

– Det man vill visa upp med den här uppställningen är att Kim Jong-un är en statsman, att han är nationens store ledare. Dessutom är det lite speciellt att han åker utomlands på statsbesök, det händer inte varje dag.

50 km/h

Tåget som Kim syns gå ombord på bilderna är mytomspunnet. Det är svårt för utomstående att bekräfta uppgifterna som nordkoreanska medier sprider.

Men med hjälp av satellitbilder går det åtminstone att avgöra tågets hastighet.

– Tåget är inte särskilt snabbt, enligt de bästa uppgifterna som finns. Runt 50 kilometer i timmen i Nordkorea, och 80-90 på kinesiska och förmodligen också ryska järnvägar, säger Carl Fridh Kleberg.

Snabbtågen i Sverige går runt 200 kilometer i timmen.

Flög in humrar

Under tre av sina fyra besök till Kina har Kim Jong-Un tagit tåget. Det ständiga tågåkandet är något han har gemensamt med sin far Kim Jong-Il och sin farfar Kim Il-Sung.

Vagnarna är fyllda av påkostade prylar och lyxig mat, enligt Sung-Yoon Lee, forskare och specialist på Nordkorea.

– När Kim Jong-Il tog tåget till Moskva 2001 flög han in hummer medan han reste genom Ryssland, säger han till AP.

Varför tar Kim Jong-Un så ofta tåget vid utländska statsbesök? Utrikesreporter Carl Fridh Kleberg förklarar i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.