Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så fungerar ”Iron Dome” Foto: TT/AFP/EPA

Israels luftförsvar Iron Dome – så fungerar det

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av radar, avancerade algoritmer och kartor kan det israeliska luftförsvarssystemet ”Iron Dome” oskadliggöra raketer innan de slår ner. Så här fungerar det.

Israels luftförsvarssystem Iron Dome skapades av de israeliska företagen Rafael Advanced Defense Systems och Israel Aerospace Industries, med ekonomiskt stöd av USA.

Det anses vara ett av världens mest avancerade försvarssystem, eftersom Iron Dome använder radar för att identifiera och förstöra inkommande hot innan de kan orsaka skada.

Israel-Palestina 2021

– Det som är speciellt med Iron Dome är att det har såpass många robotar att det kan stoppa mättningsanfall, då man skjuter många raketer samtidigt, säger Andreas Hörnedal som är forskningsledare på avdelningen för försvarsteknik vid FOI.

Upptäcker när en projektil avfyras

Systemet kan omedelbart upptäcka när en projektil avfyras – och med hjälp av avancerade algoritmer och kartor analysera var den är på väg att slå ner och bedöma om den behöver oskadliggöras.

– Israel har ett fåtal befolkningscentrum som de vill skydda. Men det blir svårare om man har en större yta att försvara med ett sådant här system, säger Andreas Hörnedal.

Ett decennium efter att  Iron Dome togs i drift har Israel nu tio så kallade batterier utplacerade över hela landet, var och en med tre till fyra avfyrningsenheter som kan skjuta 20 robotar vardera.

Se hur Iron Dome fungerar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Israel-Palestina 2021

Mer i ämnet