Foto: Scanpix

Bildt: Sverige bör inte stödja Egypten

Uppdaterad
Publicerad

– Svenska skattebetalare ska inte bidra till en regim som har hundratals döda på sitt samvete. Det sa utrikesminister Carl Bildt till SVT när han anlände till det extrainsatta utrikesministermötet om Egypten i Bryssel idag.

På en svensk pressträff efter mötet berättade den svenska utrikesministern att man enats om att tills vidare suspendera all vapenförsäljning till Egypten.

– Vi fördömer i starkast tänkbara termer våldet. Det är klart att det framför allt är utvecklingen sedan i onsdags i förra veckan då regimen slog till med mycket stor kraft, men detta har också utlöst annat våld, mot koptiska kyrkor, mot poliser, mot regeringsinstitutioner. Det är en upptrappning av både våld och repression som vi då självfallet fördömer med stor styrka, säger Bildt till TT.

Oro i Egypten

”Förövare ska ställas inför rätta”

I det gemensamma uttalandet från mötet skriver ministrarna att man ”manar alla egyptier att bryta våldsspiralen och avstå från agerande som kan leda till ytterligare våld.”

Man uppmanar även till att förövare ställs inför rätta och att regeringen häver det rådande undantagstillståndet samt att ”släppa alla politiska fångar och respektera internationella åtaganden vad gäller behandlingen av gripna”.

Bildt: viktigast att vi kommer överens

5 miljarder euro har getts i lånegarantier som till den tidigare demokratiskt valda regeringen i Egypten. En frysning av de medlen och ett vapenembargo har redan tidigare nämnts som möjliga påtryckningsmedel mot den nuvarande militärregimen.

Initiativet till mötet i Bryssel togs bland annat av Tyskland och Frankrike vars regeringar, i likhet med den svenska, oroar sig för utvecklingen i Egypten.

– Det viktigaste är att vi kommer fram till en gemensam hållning, sade Carl Bildt till SVT innan mötet.

Kritik mot Europa

Nu får även Europa utstå kritik, dels från den nuvarande regimen som menar att Europa blundar för ”terrorismen” och från det Muslimska brödraskapets anhängare som menar att man inte tillräckligt tydligt tagit avstånd från militärkuppen mot den demokratiskt valda regeringen.

EU är Egyptens största handelspartner. Om EU-länderna kan enas om att använda sig av ekonomiska medel och inte bara av ord för att sätta tryck på den egyptiska regimen återstår att se.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oro i Egypten

Mer i ämnet