Bildt om smygfilmade mötet med Navalnyj

Uppdaterad
Publicerad

Ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har ställts inför rätta och dömts till fängelse sedan han återvände till Moskva. I ryska statliga medier beskrivs han som en utländsk marionett, bland annat utifrån möten med Sveriges före detta utrikesminister Carl Bildt.

När Rysslands president Vladimir Putin på sin årliga presskonferens förnekade att den federala säkerhetstjänsten FSB försökt giftmörda Aleksej Navalnyj erkände han däremot ett centralt faktum: att FSB trots allt skuggar oppositionspolitikern.

Inte för att mörda honom, bedyrade Putin, utan för att utreda det samröre med utländska makter som Navalnyj återkommande anklagas för av den ryska makten och dess statliga medier.

– Om de nu verkligen velat, så hade de väl gjort slut på honom, sade Putin.

Bildt: FSB ”förbannade”

En med egen erfarenhet av detta är Sveriges tidigare utrikesminister Carl Bildt, som flera gånger figurerat i statlig rysk rapportering om Navalnyj, även i år när antikorruptionsaktivisten återvänt till Moskva.

När de två träffades 2016 hade ett tidigare möte just filmats och sänts i rysk tv. Denna gång visste de att de var filmade och bytte i sista sekund mötesrum för att undvika övervakarna, enligt Bildt.

– Sedan hittade de oss inte och kunde inte spela in samtalet, säger han i senaste avsnittet av SVT:s Utrikesbyrån.

– FSB var störtförbannade i alla fall och det blev en lång harang i rysk tv där de tyckte illa om det här sammanträffandet.

Skiftande bild

Den ryska makten har historiskt sett sagt mycket lite om Aleksej Navalnyj, och Putin nämner honom inte vid namn. Men den dramatiska nyhetsutvecklingen kring Navalnyj har enligt många bedömare gjort honom omöjlig för statliga medier att tiga ihjäl.

Tyngpunkten i mediebeskrivningen av honom har då också skiftat. Från statliga mediers betoning av Navalnyj som högerextrem till förmån för bilden av en lakej åt västländer.

Navalnyj har en verklig historia som uttalad nationalist och har kritiserats för rasistiska utlåtanden. För statliga medier har det dock inte varit någon särskilt effektiv grund för kritik emot honom, enligt Aleksandr Verchovskij vid antirasistiska ryska Sova-centret. Att Navalnyj tidigare tillhörde nationalistfalangen är ett faktum, men främlingsfientlighet är också utbrett i Ryssland och många blir inte särskilt stötta.

– Det blir inte särskilt bra propaganda, säger han.

– Det är mycket lättare och effektivare att säga att han kanske är en tysk spion eller något liknande.

Denna veckans Utrikesbyrån handlar om ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj – är han ryska folkets hjälte eller en politisk populist? Titta här på SVT Play, eller 22.00 på  tisdag i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.