Bildt stoppas från möte med Julia Tymosjenko

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Carl Bildt stoppas från att träffa den ukrainska fängslade politikern Julia Tymosjenko i morgon. Att mötet stoppas är oroväckande när det gäller utvecklingen i Ukraina, säger Carl Bildt till SVT ikväll.

Den före detta premiärministern och oppositionsledaren Julia Tymosjenko lever under mycket stränga restriktioner i Katjanivskafängelset. Hon har dock möjlighet att bjuda in personer till besök fyra timmar per månad – timmar som hon i morgon ville använda för att träffa den svenska utrikesministern.

Men det mötet sätter nu alltså de ukrainska myndigheterna stopp för.

-Jag har talat med utrikesministern här och sagt i rätt tydliga ordalag vad vi tycker om det här. Det är lindrigt sagt underligt, säger Carl Bildt.

-De motiverar inte detta alls. De säger bara tvärt nej. Det är lite underligt, för det här är en begäran som framförts av henne, fullt i överensstämmelse med all de ganska hårda restriktioner som hon har.

Carl Bildt befinner sig just nu i Ukraina på en politisk konferens, och träffade i går landets president Viktor Janukovitj tillsammans med EU-representanter. Under mötet riktade de bland annat riktade kritik mot selektiv rättvisa och undermåliga rättegångar. Ukrainas behandling av Tymosjenko har varit ett hinder i avtalsförhandlingar mellan EU och Ukraina. Och Bildt menar att det nya beskedet oroar.

-Det är tyvärr lätt att se det som en del av den politisering av rättvisan som vi ser tendenser till i Ukraina. Vi är oroade över utvecklingen som avsevärt begränsar Ukrainas möjligheter till reformer och europeisk integration, säger Carl Bildt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.