Biljoner göms i skatteparadis

Uppdaterad
Publicerad

En internationell superrik elit har utnyttjat luckor i gränsöverskridande skatteregler.

Därigenom har de kunnat smussla undan en nätt summa på omkring 140,9 biljoner kronor till några av världens skatteparadis – lika mycket som USA:s och Japans sammanlagda bruttonationalprodukter – skriver brittiska The Guardian.

Uppskattningarna publiceras i en ny rapport från den oberoende brittiska skatteforskningsorganisationen TJN, som tidningen tagit del av.

Mycket av pengarna slussas till Schweiz eller Kajmanöarna med hjälp av privata banker, som UBS och Credit Suisse i Schweiz.

Uppgifterna i rapporten tyder på att det sammanlagda värdet på det kapital som förts ut från utvecklingsländer sedan sjuttiotalet skulle ha varit mer än tillräckligt för att betala ländernas skulder till resten av världen.

* Omkring tio miljoner privatpersoner världen över har tillgångar i utländska skatteparadis, enligt rapporten från skattekampanjgruppen Tax Justice Network (TJN).

* Men nära 68 biljoner kronor ägs av bara drygt 90.000 personer. Detta inkluderar inte icke-finansiella tillgångar som konst, dyra båtar och fastigheter.

* Bland de länder som drabbats hårdast av utslussningen av finansiella medel är Nigeria, Elfenbenskusten och Iran, där totalvärdet av kapitalet motsvarar 1.000-3.876 procent av ländernas utlandsskulder.

Källa: The Observer (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer