Svenske Aron Modig sade på presskonferensen i Havana att bilen inte prejades av vägen. Foto: Scanpix

Efter bilkraschen i Kuba – Modig hämtas hem

Uppdaterad
Publicerad

Ingen annan bil var inblandad i kraschen som krävde den kubanske regimkritikern Oswaldo Payás liv, enligt Aron Modig, som satt i bilen. KDU-ordföranden Modig ska få lämna Kuba.

Modig har hämtats från förvaret där han vistats och är i sällskap med ambassadpersonal, uppgav svenska utrikesdepartementet på måndagskvällen svensk tid.

-Han kommer att vistas på vår ambassad i Havanna och få hjälp med första lämpliga flyg hem till Sverige, säger Jenny Häggmark vid UD:s pressjour till TT.

Bilkraschen på Kuba

”Inget annat fordon”

På en presskonferens organiserad av kubanska myndigheter berättade Modig, ordförande i Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU), sin version av vad som hände den 22 juli, då bilen körde av vägen. Payás familj har hävdat att bilen prejades av ett annat fordon, men det förnekar Modig.

-Jag kan inte minnas att något annat fordon var inblandat, sade han.

Den andre överlevaren, spanske ungdomspolitikern Angel Carromero, var den som körde bilen.

-Det var inget annat fordon som körde på oss bakifrån, sade han.

Anklagar Carromero

Carromero tillade att vägen var i dåligt skick och att han förlorade kontrollen över bilen.

-Utöver detta förberedda uttalande ber jag det internationella samfundet att fokusera på att få ut mig härifrån och inte använda en trafikolycka, som kunde hänt vem som helst, för politiska syften, sade han.

Kubas inrikesdepartement har beskyllt Carromero för att ha orsakat kraschen genom att köra för fort och tvärbromsa på halt underlag.

-Jag kan inte acceptera en sådan ytlig förklaring, har Payás änka Ofelia Acevedo sagt om den officiella olycksbilden.

Den 27-årige Modig skadades inte i bilolyckan, men han har hållits kvar i Kuba under utredningen trots att svenska myndigheter bett att få hem honom.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilkraschen på Kuba

Mer i ämnet