Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Allt fler amerikanska företag skaffar robot när människan inte dyker upp på en het arbetsmarknad. Här är ett av företagen. Foto: Iman Tahbaz/SVT

Billiga robotar fyller lediga jobb

Publicerad

Punktlig, pålitlig och prisvärd. Men framför allt: villig att jobba. Allt fler amerikanska företag skaffar robot när människan inte dyker upp på en het arbetsmarknad. Men är den mänskliga arbetaren välkommen tillbaka när det blivit lågkonjunktur?

Starta klippet för att se varför företagen använts sig av robotar istället för människor.

– Jag fattar inte vart folk tagit vägen. Vi har höjt lönen två gånger och erbjuder bonus, men är fortfarande underbemannade. Det är inte ens kvalificerad kompetens vi söker. Kan du gå, tala, och följa grundläggande instruktioner så har vi ett jobb för dig!

Joe Montano är vd på Delphon, ett företag i Silicon Valley som gör avancerade paket för prylar som inte får röra sig under transport. Han har märkt av att det idag finns dubbelt så många lediga jobb som det finns arbetssökande i USA. Det är den främsta anledningen till att de automatiserat.

Hyra robot ny trend

– På de där fyra robotarna sparar vi ungefär 15 000 dollar i månaden och får en mer förutsägbar produktion när vi tagit ut människan ur ekvationen. Men det handlar mindre om besparing och mer om att faktiskt kunna möta den ökade efterfrågan, säger Montano.

Normalt sett skulle ett mindre företag inte fallit för robotar i första taget. De är kostsamma att köpa in och att serva, med behov av specialiserade tekniker. Men, en ny trend som går ut på att hyra ut robotar istället – ”robot as a service” – gör automatisering tillgänglig för fler. Med en timpenning som ofta är lägre än människans.

Svårt få jobbet tillbaka

Vid en lågkonjunktur, då jobben blir färre och antalet arbetssökande fler, kommer det enligt Montano blir svårt att få jobbet tillbaka om fler företag väljer att göra som hans och anpassa sin produktionsprocess till robotar. Kanske är det tur för människan att det fortfarande är en bit kvar tills robotar är lika flinka och flexibla som ett par mänskliga armar kopplade till en hjärna.

– Det som är riktigt svårt med robotisering är att få en robot att hantera oförutsedda föremål och händelser. Vi kan förbereda systemet på tusentals olika produkter med olika former, men när det finns miljoner variationer så har vi passerat gränsen för vad tekniken klarar av idag, förklarar Bernard Casse som är vd för Rios som hyr ut robotar till små och medelstora företag.

Behöver fortfarande människor

Hur länge till kommer det då att finnas behov av människor på exempelvis ett varulager för näthandel, som redan idag ofta är delvis robotiserat?

– Jag tror det finns behov av människor än, åtminstone ett decennium till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.