Dexametason verkar inte hjälpa människor med mildare coronasymtom utan bara de som behöver hjälp med andningen. Läkemedlet har givits i små doser, skriver BBC. Foto: Mauro Pimentel, TT/AFP

Billigt läkemedel kan hjälpa svårt sjuka

Uppdaterad
Publicerad

Brittiska forskare har kommit fram till att läkemedlet dexametason kan hjälpa allvarligt sjuka covid-19-patienter. Det visar en ny studie som testar vilka befintliga läkemedel som kan ha effekt mot coronaviruset.
– Det verkar som att det är ett läkemedel som kan rädda en del liv, säger Niklas Arnberg, professor i virologi.

I försöken minskade risken för dödsfall med en tredjedel för patienter som behöver respirator. I den patientgrupp som behöver syrgas minskade dödsfallen med en femtedel. Dexametason verkar inte hjälpa människor med mildare coronasymtom utan bara de som behöver hjälp med andningen. Läkemedlet har givits i små doser, rapporterar BBC.

Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, har inte läst studien, men tagit del av nyheten.

– Det låter positivt och jag blir optimistisk när jag hör det här. Läkemedlet verkar göra skillnad för de som är allra sjukast.

Niklas Arnberg förklarar att dexametason när ett antiinflammatoriskt läkemedel som liknar kortison.

– Läkemedlet fungerar inte mot själva viruset, men det håller immunförsvaret i schack. För det verkar som att immunförsvaret hos en del av de som blir allra sjukast överreagerar vilket leder till att det blir något man kan likna vid en blodförgiftning, säger han till SVT.

Recovery – en genomgång av befintliga läkemedel

Fler än 2 000 svårt sjuka covid-19-patienter ingick i den brittiska studien, tillsammans med en kontrollgrupp på 4 000 patienter som inte tog del av behandlingen. Studien är en del av projektet Recovery, som är en av världens största försök att identifiera vilka befintliga läkemedel som kan användas i behandling av patienter sjuka i covid-19.

Den brittiska hälsoministern Matt Hancock meddelar i ett videoinspelat uttalande att sjukvården omedelbart ska börja behandla covid-19-patienter med dexametason. Storbritannien började hamstra dexametason, som är ett billigt och tillgängligt läkemedel, redan för tre månader sedan.

Dexametason får också användas av svenska läkare i behandlingen av patienter med covid-19, enligt Läkemedelsverket.

– Den möjligheten har den behandlande läkaren, om det finns evidens som vetenskaplig och beprövad erfarenhet, säger Karl-Mikael Kälkner, läkare och klinisk utredare på Läkemedelsverket.

Kälkner säger att Läkemedelsverket behöver mer underlag för att ta ställning till läkemedlet i sig, men tycker att resultatet i den brittiska studien är lovande.

I den svenska läkemedelssammanställningen FASS står det att dexametason hör till en grupp av läkemedel som kallas kortikosteroider, det vill säga kortison, och används huvudsakligen i akutvården för behandling av inflammationer och vissa allergiska reaktioner.

Dexametason används också vid behandling av till exempel inflammationer i samband med cancersjukdomar och för att motverka kräkning vid behandling med cytostatika. Dexametason används vid svullnad av hjärnan orsakad av hjärntumör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet