Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tobias Billström (M) träffade Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu i Bukarest. Foto: ANDREI PUNGOVSCHI/TT, Andreea Alexandru/TT

Billström: Framsteg i Natosamtalen med Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och Finland har tagit steg i riktning mot att med att bli fullvärdiga medlemmar i Nato, enligt utrikesminister Tobias Billström.

-Det sker framsteg, säger han i Morgonstudion.

Under tisdagen deltog Sverige, Finland och Turkiet i ett möte där man diskuterade den pågående Natoprocessen. Det uppger Sveriges utrikesminister Tobias Billström som just nu befinner sig i Bukarest för det pågående Natomötet.

Han menar att mötet var ett bra tillfälle att stämma av hur läget ser ut gällande att uppfylla delarna i den överenskommelse som undertecknades av Sverige, Finland och Turkiet i Madrid i somras och som ska ligga till grund för att Turkiet ska godkänna ansökningarna.

– Det görs framsteg och det konstaterades av de tre parter som deltog i gårdagens samtal, säger Billström i Morgonstudion.

”Tämligen praktiskt”

Inom kort reser Billström till Turkiet i samma ärende.

– Där väntar fortsatta överläggningar med min turkiska utrikesministerkollega. Jag ser också fram emot att även jag ska ha möjlighet att göra avstämningar, säger han.

Enligt Billström bedrivs stora delar av arbetet med att uppfylla delarna i överenskommelsen på myndighetsnivå och han beskriver arbetet som ”tämligen praktiskt”.

Utrikesministern menar att det inte går att slå fast när Turkiet kan godkänna Sveriges Natoansökan – något genombrott har inte väntats i Bukarest.

– Det vore fel att binda sig vid en fast tidsram. Men samtalen i går visade på framsteg och när det rör sig framåt i samtalen kan vi förmodligen till slut nå en punkt när (det turkiska) parlamentet kan ratificera, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.